Punjab - delstat i India

Punjab, delstat i nordlige India, men sør for Himalaya, grenser til Pakistan i vest; 50 362 km2; 26 591 000 innb. (2008). Hovedstad: Chandigarh.

Faktaboks

Uttale
pundʒˈa:b

Natur

Sletteland med dype lag av avsetninger som gjør området til et fruktbart jordbruksdistrikt. Punjab er gjennomskåret av en rekke elver, bl.a. Jhelum, Chenab, Ravi, Beas og Sutlej. Steppene er ved et storstilt kanalnett omdannet til et av verdens viktigste kunstvanningsområder. I nordøst når landskapet opp i ca. 1400 moh. Punjab ligger innenfor det subtropiske beltet, og har et halvtørt til halvfuktig kontinentalt klima med varme somrer og kjølige vintrer.

Befolkning

Punjab er den eneste delstaten i India med en majoritet (63 %) av sikher (2001). 35 % er hinduer. Offisielt språk er panjabi. Største byer Amritsar (sikhenes religiøse sentrum), Jalandhar og Ludhiana.

Næringsliv

Punjab karakteriseres av et intensivt jordbruk som sysselsetter 3/4 av innbyggerne. Størstedelen av jordbruksarealet er gjenstand for kunstig vanning. Viktigste produkter er hvete, ris, mais, oljefrø, hirse, bomull, spirer, sukkerbeter og poteter m.m. Stort husdyrhold.

Viktige industribransjer er tekstilindustrien (særlig trikotasje), og produksjon av symaskiner, sportsutstyr, sykler, traktorer, maskiner og verktøy, elektroniske apparater, kjemikalier og legemidler samt telekommunikasjonsutstyr.

Eksterne lenker

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg