Punjab (delstat i India)

Kart over India med delstaten Punjab markert i rødt.

Artikkelstart

Punjab er en delstat i nordlige India, men sør for Himalaya, grenser til Pakistan i vest. Delstaten har et areal på 50 362 kvadratkilometer og 27 704 200 innbyggere (2011). Hovedstaden er Chandigarh.

Faktaboks

Uttale
pundʒˈa:b

Natur

Sletteland med dype lag av avsetninger som gjør området til et fruktbart jordbruksdistrikt. Punjab er gjennomskåret av en rekke elver, blant annet Jhelum, Chenab, Ravi, Beas og Sutlej. Steppene er ved et storstilt kanalnett omdannet til et av verdens viktigste kunstvanningsområder. I nordøst når landskapet opp i cirka 1400 meter over havet. Punjab ligger innenfor det subtropiske beltet, og har et halvtørt til halvfuktig kontinentalt klima med varme somrer og kjølige vintrer.

Befolkning

Punjab er den eneste delstaten i India med en majoritet (63 prosent) av sikher (2001). 35 prosent er hinduer. Offisielt språk er panjabi. Største byer Amritsar (sikhenes religiøse sentrum), Jalandhar og Ludhiana.

Næringsliv

Punjab karakteriseres av et intensivt jordbruk som sysselsetter tre fjerdedeler av innbyggerne. Størstedelen av jordbruksarealet er gjenstand for kunstig vanning. Viktigste produkter er hvete, ris, mais, oljefrø, hirse, bomull, spirer, sukkerbeter og poteter med mer. Delstaten har stort husdyrhold.

Viktige industribransjer er tekstilindustrien (særlig trikotasje), og produksjon av symaskiner, sportsutstyr, sykler, traktorer, maskiner og verktøy, elektroniske apparater, kjemikalier og legemidler samt telekommunikasjonsutstyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Inga Baadshaug Eide

Det ser ut som det rødmerkede området på kartet dekker mer enn delstaten Punjab.

skrev Ida Scott

Takk! Ser ut til at det var et historisk kart. Jeg har endra det. Mvh Ida Scott.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg