Punjab, delstat i nordlige India, men sør for Himalaya, grenser til Pakistan i vest; 50 362 km2; 26 591 000 innb. (2008). Hovedstad: Chandigarh.

Sletteland med dype lag av avsetninger som gjør området til et fruktbart jordbruksdistrikt. Punjab er gjennomskåret av en rekke elver, bl.a. Jhelum, Chenab, Ravi, Beas og Sutlej. Steppene er ved et storstilt kanalnett omdannet til et av verdens viktigste kunstvanningsområder. I nordøst når landskapet opp i ca. 1400 moh. Punjab ligger innenfor det subtropiske beltet, og har et halvtørt til halvfuktig kontinentalt klima med varme somrer og kjølige vintrer.

Punjab er den eneste delstaten i India med en majoritet (63 %) av sikher (2001). 35 % er hinduer. Offisielt språk er panjabi. Største byer Amritsar (sikhenes religiøse sentrum), Jalandhar og Ludhiana.

Punjab karakteriseres av et intensivt jordbruk som sysselsetter 3/4 av innbyggerne. Størstedelen av jordbruksarealet er gjenstand for kunstig vanning. Viktigste produkter er hvete, ris, mais, oljefrø, hirse, bomull, spirer, sukkerbeter og poteter m.m. Stort husdyrhold.

Viktige industribransjer er tekstilindustrien (særlig trikotasje), og produksjon av symaskiner, sportsutstyr, sykler, traktorer, maskiner og verktøy, elektroniske apparater, kjemikalier og legemidler samt telekommunikasjonsutstyr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.