Sammalt mel, mel som inneholder alle kornets bestanddeler, idet utmalingsgraden er nær 100 %. Innholdet av en del næringsstoffer er betydelig høyere i sammalt mel enn i siktet mel, hvor de ytre lagene av kornet er fjernet. F.eks. inneholder sammalt hvete ca. 11 g kostfiber, 3,8 mg jern og 0,41 mg tiamin per 100 g, mens siktet hvetemel inneholder 2,9 g kostfiber, 1,5 mg jern og 0,28 mg tiamin. Innholdet av energi, protein og stivelse er derimot omtrent det samme. Hvis kornblandingen inneholder protein av god bakekvalitet, vil også sammalt hvete ha gode bakeegenskaper. Innholdet av næringsstoffer er det samme i fin og grov sammalt hvete. Andelen sammalt mel utgjorde i 2005 16 % av forbruket av korn og mel på engrosnivå.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.