melasse

Melasse (fôrsirup) er en type dyrefôr som er et restprodukt ved fremstilling av sukker fra sukkerrør (rørmelasse) og sukkerbeter (betemelasse). All melasse importeres, og vi bruker mest rørmelasse.

Faktaboks

uttale:
melˈasse
etymologi:
fra spansk, av latin ‘honning’

Fôrverdi

Sukker utgjør vel 80 prosent av tørrstoffet i melasse, og det forklarer at energiverdien er høy, ca 0,95 melkefôrenheter per kg tørrstoff. På grunn av lavt innhold av aminosyrer, er proteinverdien av melasse lav for de enmagede husdyra. Melasse kan ved høgt inntak gi løs avføring på grunn av høgt innhold av kalium.

Bruksområde

De to typene av melasse kan ha noe forskjellig kjemisk sammensetning og andre egenskaper, men har i praksis stort sett de samme bruksområdene. De fleste kraftfôrblandingene inneholder melasse, for drøvtyggere opp til hele 7-8 prosent. Melasse setter god smak på kraftfôrblandingene, binder støv/finpartikler og bedre kvaliteten på pellets. Den gode smaken på melasse gjør at den blir brukt som appetittvekker, for eksempel rørt ut i vann og helt over annet fôr som halm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg