hvetemel

Artikkelstart

Hvetemel er siktet mel av hvete, det vil si mel hvor det meste av kimen og så å si alt av skallet er fjernet. Hvetemel brukes i kaker, brød og annet bakverk, dessuten som tykningsmiddel i supper, sauser og mange andre matvarer. Mel som kvernes av hele kornet, kalles sammalt mel.

I Norge har hvetemelet en utmalingsgrad på 78 prosent. Dette gir et hvetemel med rundt 0,65 prosent aske (mineraler) som inneholder en betydelig del av kornets vitamininnhold. I andre land brukes lavere utmalingsgrad, helt ned til 50 prosent. Denne typen mel kalles patentmel. En så lav utmalingsgrad gir knapt 0,5 prosent aske og et lavt vitamininnhold, men et særdeles lyst mel.

Norsk hvetemel har svært gode bakeegenskaper, blant annet på grunn av innholdet av gluten. Den høye utmalingsgraden på melet gjør også at brødet får et relativt høyt næringsinnhold selv om det bare inneholder fint mel.

Hvetemel bidrar med en betydelig andel av tilførselen av næringsstoffer i norsk kosthold. 100 g siktet hvetemel inneholder blant annet omkring 3 g kostfiber, 1,5 mg jern, 0,28 mg tiamin og 0,04 mg riboflavin, mens de tilsvarende tallene for sammalt hvete er 10,7 g kostfiber, 3,8 mg jern, 0,41 mg tiamin og 0,15 mg riboflavin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg