Reketaco av . Gjengitt med tillatelse

meksikansk mat

Mexikansk mat, særlig taco, har blitt svært populært også i Norge.
Av .
Lisens: Gjengitt med tillatelse
Tortilla, en tynn, flat maiskake, er det billige og mettende følge til omtrent all slags mat.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Det meksikanske kjøkken er blant verdens eldste, der matkunsten spanierne brakte med seg under erobringen midt på 1500-tallet er blandet med gamle tradisjoner fra den høyt siviliserte maya- og aztekkulturen. De spanske erobrerne tok med seg tilbake til Europa frukter, grønnsaker og krydder, som tomater, paprika, chilipepper, vanilje, papaya med mer, og meksikanske matvaner kom på den måten til å øve tilsvarende innflytelse på europeisk kokekunst.

Mais har alltid vært den viktigste råvaren i meksikansk kjøkken. Tortilla, en tynn, flat maiskake, lages fremdeles på den tradisjonelle måten, men blir etter hvert også fremstilt industrielt. Den er det billige og mettende følge til omtrent all slags mat. Enchilada er en pannekake fylt med for eksempel oksekjøtt eller kylling og grønnsaker. Bønner spises til de fleste måltider. De er meget næringsrike, inneholder en rekke vitaminer og proteiner. Vanligst er brune, røde eller svarte bønner, men de finnes i svært mange andre farger og varianter.

Mest tidkrevende å tilberede er den såkalte mole, en saus som det kan ta flere dager å fremstille. En mole kan være rød, grønn, brun, gul, nesten hvit, og ingrediensene er flere sorter chili som knuses og blandes med smult, tomater, krydder, usøtet sjokolade med mer. I Norge kjenner vi guacamole, laget av most avokado tilsatt sitronsaft, salt, pepper og eventuelt litt vann eller rømme.

Mexico er et stort land, med store forskjeller når det gjelder klima, historie og også kokekunst. Sammen med den moderne utvikling blir imidlertid disse forskjellene mer og mer utjevnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg