kanel

Alminnelig kanel til venstre og ekte kanel til høyre

Artikkelstart

Kanel er krydder utvunnet av barken av flere trearter tilhørende slekten Cinnamomum fra tropisk og subtropisk Asia og det vestlige Oseania. Barken av enkelte andre trær og busker kan også produsere kanellignende krydder. Dette gjelder nellikkanel fra det brasilianske treet, Dicypellium caryophyllaceum i laurbærfamilien og barken av det karibiske bayrumtreet, Pimenta racemosa i myrtefamilien.

Faktaboks

Uttale
kanˈel
Etymologi
fra middelnedertysk, av fransk ‘rør’

Kanelartene i Cinnamomum har eviggrønne, blanke blad med tre til fem sterkt fremtredende nerver. De uanselige blomstene, forent i riktblomstrende topper, blir av og til tørket til krydder (se kanelblomster). I handelen skiller en mellom alminnelig kanel og ekte kanel, som er sjeldnere og dyrere.

Kanel har vært brukt i flere tusen år og er omtalt i gamle kinesiske skrifter. I Det gamle Egypt ble kanel benyttet i balsameringskunsten. Krydderet er nevnt flere steder i Det gamle testamentet og i litteraturen fra Den greske antikken. Kanel er et av våre eldste handelskrydder, og den var blant de mest ettertraktede krydder under den europeiske ekspansjon fra 1500-tallet.

Kanel inneholder stoffet kumarin som kan skade leveren ved for høyt inntak. Innholdet er betydelig høyere i alminnelig kanel enn i ekte kanel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg