Tacobord

Texmex-mat er blitt svært populært i mange land, også i Norge.

Av .
Chilli con carne

Chilli con carne er inspirert av meksikanske gryteretter og hører med i texmex-tradisjonen.

Av .
Burrito
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Enchiladas

Enchiladas er en rett av maiskaker, tortillas, som rulles rundt fyll bestående av kjøtt, kylling og/eller grønnsaker, «bades» i chilisaus og gratineres med ost.

Av .
Fisketaco

Taco er den mest populære og utbredte formen for texmex-mat i Norge. Her spiser man oftest taco med kjøttdeig, men i mange deler av verden er det like vanlig å spise taco med fisk.

chimichanga

Chimichanga er frityrstekt tortilla/burrito som kan lages med ulikt fyll og tilbehør, på bildet med melon, ris, bønnestuing, salsa og rømme som tilbehør.

chimichanga
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Texmex er en mattradisjon med røtter i Texas i USA, med inspirasjon fra det meksikanske kjøkkenet. I Norge er taco det mest kjente eksempelet.

Faktaboks

Etymologi
engelsk, av Texas og Mexico

Ordet brukes også om andre kulturelle uttrykk i området, blant annet musikk og språk, men er mest vanlig som betegnelse på mat.

I 2023 passerte texmex og annen latinamerikansk mat det italienske kjøkkenet som USAs mest populære restaurantmat. Det er også svært populært i Norge.

Opprinnelse

Uttrykket texmex skal første gang ha blitt brukt om jernbanelinjen Texas Mexican Railway, som på tampen av 1800-tallet gikk fra Texas-byen Corpus Christi og krysset Rio Grande og den meksikanske grensen.

Som kulinær tradisjon har texmex sine røtter i tejano-befolkningen i Texas, etterkommere av såkalte kreoler og mestiser, som har vært bosatt der siden Texas tilhørte Spania og Mexico. I likhet med folket som spiste maten, utviklet menyen seg som en miks av spanske, meksikanske og lokale tradisjoner, sterkt påvirket av kvegdriften som vokste frem i Texas og det nordlige Mexico.

Basisen var storfekjøtt og geit, bønner, mais, løk og chili samt krydder som spisskummen og oregano, et middelhavskrydder som også grodde godt i Texas. Dette ble gjerne spist som gryteretten chili con carne eller pakket inn i tortillaer, iblant grunnet mangel av tilgjengelig bestikk.

På 1900-tallet ble matvarer fra resten av USA billigere og lettere tilgjengelig i Texas, noe som tilførte flere ferske grønnsaker, kylling og ikke minst oster som cheddar, monterey jack og pimiento-ost i kostholdet.

Spredning i verden

Etter andre verdenskrig begynte texmex-rettene å spre seg i resten av USA, og etter hvert også Europa og resten av verden. Texmex ble vanlig både på restauranter og gatekjøkken og i dagligvarebutikker. Old El Paso ble i 1969 den første produsenten som spesialiserte seg på å selge meksikansk mat i USA. På denne tiden utviklet texmex seg også til å bli noe som er nærmere en amerikansk versjon av det opprinnelige meksikansk-teksanske kjøkkenet.

Paris fikk sin første texmex-restaurant i 1983. Den franske filmen Betty Blue (1986), der det drikkes tequila og spises chili con carne, kombinert med VM i fotball i Mexico samme år, førte til en eksplosiv interesse for det meksikansk-amerikanske kjøkkenet i Europa.

I Norge er texmex i praksis brukt som felles uttrykk for all mat med meksikanske røtter. Allerede i 1993 sto Old El Paso-produkter for nesten 30 prosent av importvirksomheten til Oluf Lorentzen. I 1994 ble det omsatt meksikansk mat for 45 millioner kroner i norske butikker.

Da den amerikanske musikeren Ned Leukhardt (kjent fra Wall of Voodoo og Toini & The Tomcats) åpnet Mucho Mas på Grünerløkka i Oslo i februar 1996, ble restauranten raskt en slags ambassadør for texmex, selv om californieren Leukhardt var mest inspirert av den beslektede calimex-tradisjonen.

Taco er i dag den store vinneren i norske hjem. I 2023 spiste 13 prosent av alle nordmenn taco hver fredag.

Ingredienser

Hvetetortillaer, bønner, kylling, biffkjøtt, kjøttdeig, ost, tomat, mais, avokado, løk, paprika og jalapeños er vanlige ingredienser i mange texmex-retter. Den norske tacotradisjonen er riktignok mest inspirert av calimex-stilen, og ifølge den amerikanske historieprofessoren Jeffrey M. Pilcher, som har skrevet boken Planet Taco (2012), er det bare de ubehandlede hermetiske maiskornene som skiller den tradisjonelle norske fredagstacoen fra det en typisk calimex-taco kan bestå av. I USA er maisen oftere tilberedt, godt krydret og grillet eller marinert.

En del retter med samme navn finnes både innen texmex og i det tradisjonelle meksikanske kjøkken. Skal man fremheve noen hovedtrekk ved texmex, er det enklest å se på noen av de mest typiske ingrediensene og bruken av dem.

I texmex-mat brukes en del søtlig krydder som kardemomme, og maten får som helhet en mer søtlig smak. Dette til forskjell fra meksikansk mat, der for eksempel frisk koriander og lime er mer fremtredende smakstilsetninger.

Typisk for texmex-mat er også bruken av hvete i tortillaene i stedet for mais. De sprøstekte variantene av tacoskjell i en rekke ulike former brukes bare i texmex og calimex; i meksikansk mat benyttes myke tortillalefser. Et annet kjennetegn ved det meksikansk-amerikanske kjøkkenet er den utstrakte bruken av ost som topping på maten, og da helst gule ostesorter som cheddar.

I texmex bruker man søte maiskorn (engelsk corn) mye som tilbehør og topping. Frityrstekte chips serveres som tilbehør eller ingredienser, i noen land også pommes frites. På verdensbasis er det også vanlig å bruke bønner fra boks og annen mat på glass, hermetikk eller i pakker, ferdige krydderblandinger og andre ferdigretter, som guacamole laget av erter istedenfor avokado. Det produseres også store mengder halvfabrikata og ferdige «kits» til taco og lignende retter, og i tillegg selges egne ferdige hurtigvarianter av rettene over disk gjennom store hurtigmatkjeder som Taco Bell.

Store porsjoner og rike mengder av kjøtt, kylling eller vegetarfyll er også karakteristisk for texmex-mat. Det samme gjelder størrelsen på selve tortillaen, burritoen eller hele retten som sådan.

Typiske retter

  • taco
  • burrito
  • enchilada
  • quesadilla: runde maistaco fylt med ost
  • fajita: en nær slektning av tacoen, som oppstod blant meksikanske gårdsarbeidere i 1930-årene, basert på de minst ettertraktede delene av kveget, som hode og innvoller, kjøtt som ble marinert og grillet og deretter spist i tortillaer. Fajita viser altså til proteinet, kjøttet, så en taco kan også fylles med fajita.
  • chili con carne
  • chilaquiles: frokostrett bestående av friterte tortillaer, skåret opp i trekanter og servert i salsasaus, gjerne med ost og egg på toppen
  • nachos: skapt av Ignacio «Nacho» Anaya i 1940-årene, da noen gjester på en restaurant i Piedras Negras i Mexico spurte om mat rett før stengetid. Inspirert av tantens quesadillaer bakte Anaya tortillachips og ost i ovnen og toppet det med jalapeños. Retten ble videreutviklet og popularisert av Frank Liberto, som økte mengden ost da han serverte retten under en baseballkamp i Texas i 1976.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg