Hvetetortillaer, bønner, kylling, biffkjøtt, kjøttdeig, ost, tomat, mais, avokado, løk, paprika og jalapeños er vanlige ingredienser i mange texmex-retter. Den norske tacotradisjonen er riktignok mest inspirert av calimex-stilen, og ifølge den amerikanske historieprofessoren Jeffrey M. Pilcher, som har skrevet boken Planet Taco (2012), er det bare de ubehandlede hermetiske maiskornene som skiller den tradisjonelle norske fredagstacoen fra det en typisk calimex-taco kan bestå av. I USA er maisen oftere tilberedt, godt krydret og grillet eller marinert.
En del retter med samme navn finnes både innen texmex og i det tradisjonelle meksikanske kjøkken. Skal man fremheve noen hovedtrekk ved texmex, er det enklest å se på noen av de mest typiske ingrediensene og bruken av dem.
I texmex-mat brukes en del søtlig krydder som kardemomme, og maten får som helhet en mer søtlig smak. Dette til forskjell fra meksikansk mat, der for eksempel frisk koriander og lime er mer fremtredende smakstilsetninger.
Typisk for texmex-mat er også bruken av hvete i tortillaene i stedet for mais. De sprøstekte variantene av tacoskjell i en rekke ulike former brukes bare i texmex og calimex; i meksikansk mat benyttes myke tortillalefser. Et annet kjennetegn ved det meksikansk-amerikanske kjøkkenet er den utstrakte bruken av ost som topping på maten, og da helst gule ostesorter som cheddar.
I texmex bruker man søte maiskorn (engelsk corn) mye som tilbehør og topping. Frityrstekte chips serveres som tilbehør eller ingredienser, i noen land også pommes frites. På verdensbasis er det også vanlig å bruke bønner fra boks og annen mat på glass, hermetikk eller i pakker, ferdige krydderblandinger og andre ferdigretter, som guacamole laget av erter istedenfor avokado. Det produseres også store mengder halvfabrikata og ferdige «kits» til taco og lignende retter, og i tillegg selges egne ferdige hurtigvarianter av rettene over disk gjennom store hurtigmatkjeder som Taco Bell.
Store porsjoner og rike mengder av kjøtt, kylling eller vegetarfyll er også karakteristisk for texmex-mat. Det samme gjelder størrelsen på selve tortillaen, burritoen eller hele retten som sådan.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.