texmex

Texmex-mat er blitt svært populært i mange land, også i Norge.

Av .

Enchiladas er en rett av maiskaker, tortillas, som rulles rundt fyll bestående av kjøtt, kylling og/ eller grønnsaker, «bades» i chilisaus og gratineres med ost.

Av .

Artikkelstart

Texmex er en mattradisjon fra Texas i USA med inspirasjon fra det meksikanske kjøkkenet. Ordet brukes om flere kulturelle uttrykk i området, blant annet musikk, men er mest vanlig som betegnelse på mat.

Faktaboks

Etymologi
engelsk, av Texas og Mexico

Uttrykket skal første gang ha blitt tatt i bruk om jernbanen mellom nordlige Mexico og Texas, the Texas-Mexican railway.

Ingredienser

Hvetetortillaer, bønner, kylling, biffkjøtt, kjøttdeig, ost, maiskorn, tomatsaus, avokado, løk, paprika og jalapeños er blant de mest brukte ingrediensene i mange texmex-retter. I Norge har man etter hvert laget en egen vri på texmex-mat og tacobord og tilsetter også hakket agurk, issalat og rømme.

En del retter med samme navn finnes både innen texmex og i det tradisjonelle meksikanske kjøkken. Skal man fremheve noen hovedtrekk ved texmex er det enklest å se på noen av de mest typiske ingrediensene og bruken av dem.

I texmex-mat brukes en del søtlig krydder som kardemomme, og maten får som helhet en mer søtlig smak. Dette til forskjell fra meksikansk mat, der for eksempel frisk koriander og lime er mer fremtredende smakstilsetninger.

Typisk for texmex-mat er også bruken av hvete i tortillaene i stedet for mais. De sprøstekte variantene av taco-skjell i en rekke ulike former brukes kun i texmex; i meksikansk mat benyttes myke tortillalefser. Et annet kjennetegn ved texmex-kjøkkenet er den utstrakte bruken av ost som topping på maten, og da helst gule ostesorter som cheddar.

I tex-mex bruker man søte maiskorn (engelsk corn) mye som tilbehør og topping. Frityrstekte chips serveres som tilbehør ved siden av eller ingredienser i texmex-retter, i noen land også pommes frites. Bruk av bønner fra boks og annen mat på glass, hermetikk eller i pakker, ferdige krydderblandinger og andre ferdigretter er blitt utbredt innenfor texmex.

Store porsjoner, og store mengder av kjøtt, kylling eller vegetarfyllet som benyttes, likeledes størrelsen på selve tortillaen, burritoen eller hele retten som sådan, er også karakteristisk for texmex-mat.

Typiske retter

  • taco
  • burrito
  • enchilada
  • quesadilla
  • fajita
  • chili con carne
  • nachos
  • chilaquiles

Noen av rettene som benevnes her lages både i tex-mex-stil og i meksikansk versjon.

Hurtigmat og ferdigmat

Texmex-mat er blitt en stor industri innenfor ferdigmat. Det produseres store mengder halvfabrikata og ferdige «kits» til taco og andre retter. I tillegg selges egne ferdige hurtigvarianter av rettene over disk gjennom store hurtigmatkjeder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg