Faktaboks

Mexicogolfen

Mexicogulfen

engelsk: Gulf of Mexico

spansk: Golfo de México

Mexicogolfen
Mexicogolfen sett fra verdensrommet.
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY 2.0
Deepwater Horizon-ulykken

Oljeriggen Deepwater Horizon i brann i Mexicogolfen 21. april 2010.

Av /NTB Scanpix.
Orkanen Katrina
Det varme vannet i Mexicogolfen gir opphav til svært ødeleggende tropiske lavtrykk. Her feier orkanen Katrina mot land i 2005.
NOAA/NESDIS Environmental Visualization Laboratory.
Lisens: CC BY 2.0

Mexicogolfen er et bihav til Atlanterhavet i Nord-Amerika. Mot nord er den avgrenset av den sørlige kysten av USA, mens mot vest og sør er den avgrenset av østkysten av Mexico. Mexicogolfen utgjør et areal på omtrent 1,3 millioner kvadratkilometer.

Bassenget har en enkel form, og skråner nedover til dyp på cirka 2000 meter. Det dypeste punktet er målt til 5203 meter. Utenfor vestkysten av Florida er det en relativ stor kontinentalsokkel som hovedsakelig består av karbonatmateriale. Resten av sokkelen består av sand, silt og leiresedimenter. I skråningen oppstår begravde saltkupler på forskjellige dyp. Forekomster av olje og naturgass er forbundet med disse. Kontinentalsokkelen danner en nesten kontinuerlig «terrasse» rundt bukten som har en bredde varierer fra maksimalt 320 kilometer til minimum 40 kilometer.

Gjennom Yucatánstredet (1600 meter dypt) strømmer vann inn i Mexicogolfen fra Karibiske hav, og gjennom Floridastredet (800 meter dypt) går Floridastrømmen ut i Atlanterhavet. Sirkulære strømmer bryter ut av fra hovedstrømmen og beveger seg med urviseren i den nordøstlige delen av bukten. I den vestlige bukten er det et mindre godt definert mønster; der er strømningene svakere. Intensiteten til disse strømmene varierer med sesong og beliggenhet.

Vannet i Mexicogolfen er i overflaten stort sett varmt og salt. Lokalt reduseres saltholdigheten utenfor Mississippimunningen. Tidevannet er beskjedent (0,5 meter) og heldaglig. Vindbølgene blir ikke særlig store (sjelden over 5 meter). På grunn av det varme overflatevannet er det høy aktivitet av tropiske lavtrykk (orkaner) i området som kan medføre en voldsom økning i vannstanden (opptil 5–6 meter) langs kysten, særlig i nord, og kan forårsake katastrofale ødeleggelser. En av de mest kjente av disse etter årtusenskiftet er orkanen Katrina i 2005, som gikk særlig hardt utover byen New Orleans i Louisiana, USA, og omkringliggende områder.

Skiftende demografiske mønstre i USA har brakt millioner av nye innbyggere til regionen. Denne befolkningsveksten har økt etterspørselen etter ferskvann og ført til store mengder kloakk og industriavfall i havet. I tillegg har petroleumsaktivitet offshore ført til oljesøl som har begrodd flere strender og ødelagt mye av livet i havet. Aller mest kjent er Deepwater Horizon-ulykken i 2010. Landbruket langs Mexicogolfen har også ført til forurensing av havet gjennom kjemiske plantevernmidler, ugressmidler og gjødsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg