persille

Petroselinum crispum, persille. Foto fra: Byxelkrok, Öland, Sverige

Petroselinum crispum, persille. Foto fra: Christiansø, Ertholmene, Bornholm, Danmark

Persille, toårig, inntil meterhøy urt i skjermplantefamilien med glatt, grenet stengel og mørkegrønne, sterkt oppdelte blad med karakteristisk lukt som skyldes den eteriske oljen apiol. Små, gulgrønne eller rødlige blomster i toppstilte skjermer. Dyrkes i to varieteter: persillerot, P. crispum var. radicosum og bladpersille, P. crispum var. crispum.

Faktaboks

uttale:
persˈille
etymologi:
fra tysk, av latin
også kjent som:
Petroselinum crispum

Persillerot dyrkes mest for roten, som har fast, hvitt kjøtt med krydret lukt og smak, men bladene blir også brukt, ligner pastinakk, men er litt mindre enn denne. Kan vokse over hele Norge, men dyrking i større målestokk går best i strøk med lang sommer.

Bladpersille, P. crispum var. crispum, har mindre rot enn persillerot, men dyrkes for bladene som er rike på både jern (7,7 mg/100 g), vitamin A (1083 μg/100 g) og vitamin C (190 mg/100 g). Vi spiser imidlertid bladpersille i så små mengder at den likevel ikke blir noen vesentlig kilde til disse næringsstoffene i kosten. Finnes i formene bladpersille med flate, glatte blader og kruspersille med sterkt krusete blader. Kruspersille dyrkes over hele Norge.

Persille vokser vilt i middelhavslandene og ble i oldtiden brukt som medisinplante. Først på 1600-tallet ble den vanlig i Norden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg