tortilla

Tortilla, en tynn, flat maiskake, er det billige og mettende følge til omtrent all slags mat.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Bildet viser masa laget av blå mais, som males på en metate.
.
Lisens: fri
Tortilla Station av Reagan76Tortillapresse og en pose med masamel
.
Lisens: fri

Tortilla er et mykt flatbrød som er allestedsnærværende i det meksikanske kjøkkenet og er også viktig i andre deler av Sør-Amerika, blant annet fordi den også fungerer som en spiselig beholder for tortillaens innhold i retter som enchilada, tostada, taco, quesedilla og flauta. Man kan også finne tortillaer som er dynket i væske i retter som chiaquiles og tortillasuppe. Tacoskall og chips er dyp-friterte tortillaer som er mest vanlig i tex-mex kjøkkenet.

Faktaboks

uttale:

/tɔːˈtiːlə/, /tɔːˈtiːə/

etymologi:
fra spansk, torta ‘brød’ og endingen illa ‘liten’. Et lite brød.
også kjent som:

Et tynt flatbrød i det mexicanske kjøkkenet eller en tykk omelett i det spanske kjøkkenet.

Tortillaer er laget av masa som er en deig som laget av maismel, der fullvokste maiskjerner tørkes, knuses, og kokes i en løsning av lesket kalk for å bryte ned cellulose og gjøre vitamin B3 i maisen lettere tilgjengelig for fordøyelsesprosessen.

Etter at masaen er kokt må den males. Det ble gjort på en metate, eller malestein, langt inn på 1900-tallet da elektriske eller mekaniske kverner tok over mye av arbeidet. En metate er en stein med en fordypning i midten og den brukes fortsatt i noen fattige landsbyområder. Siden masa må males ferskt og ikke holder seg så godt er denne maleprosessen en del av forberedelsen til de fleste måltider som spises hjemme.

Masaen rulles deretter ut som en lefse eller presses i et tortillapresse. Tortillapresser minner mye om tradisjonelle norske kransekakejern av støpejern. Den pressede masaen stekes deretter på en takke som kalles comal før tortillaen er ferdig til å spises.

Tortillaproduksjon ble kommersialisert på 1960-tallet, og det er nå vanlig å kjøpe ferske tortillaer i dagligvareforetninger.

Hvetetortilla

Etter den spanske koloniseringen av Mesoamerika på 1500-tallet ble hvete introdusert i området som nå er Mexico og nordre delen av Mellom-Amerika. Hveten trivdes kun i de nordre delstatene i Mexico. Derfor lages tortilla av hvete kun i dette området og i USA. Det er den vanligste tortillaen i tex-mex kjøkkenet, selv om de viktigste ambassadørene for Mexicos kjøkken i USA i dag mener den kun skal brukes til burrito og quesedilla.

Spansk tortilla

I det spanske kjøkkenet brukes ordet tortilla om en tykk omelett med poteter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg