Egg
Egg er blant de rikeste av våre matvarer i innhold av viktige mineraler og vitaminer og inneholder alle næringsstoffene vi trenger med unntak av vitamin C.
Egg
Av /Shutterstock.

Fuglers egg inneholder næringsstoffene som skal bygge opp kroppen til en fugleunge og gi den energi fram til egget klekker. Derfor er egget næringsrik mat. Egget består av en eggehvite og eggeplomme som er omsluttet av et hardt skall. Mennesker spiser egg fra mange fuglearter.

I Norge er bare hønseegg av betydning som handelsvare. Antallet eggleggende høner i Norge var i 2015 snaut 4,5 millioner fordelt på rundt 600 eggprodusenter av kommersiell betydning, med en årsproduksjon på rundt 60 700 tonn. Egg produseres vesentlig for hjemmemarkedet. Det foregår også en viss produksjon av vaktelegg. I andre land brukes flere fjærfearter for eggproduksjon, ikke minst i Asia, der andeeggproduksjon er utbredt.

Eggene lagres på kjølerom hele veien fra gård til butikk og kan derfor tåle lagring i opptil flere måneder, lenge etter holdbarhetsdatoen stemplet på eggpakkene. Omkring 67 % av eggomsetningen foregår gjennom bøndenes eget salgssamvirke Nortura.

Forbruket på engrosnivå var 12,5 kg per person i 2014. Det har steget jevnt siden 1950-tallet, da forbruket var rundt 7 kg, med unntak av en svak nedgang på 1990-tallet som følge av fokus på eggets høye innhold av kolesterol.

Infeksjon av salmonellabakterier i egg er et problem mange steder, men er (2016) ikke påvist i norskproduserte egg som følge av vårt rene og kalde klima og svært strenge hygienebestemmelser i eggproduksjonen.

Fargen på eggeskallet varierer fra hønserase til hønserase og har ingen betydning for kvaliteten på eggehvite og -plomme. Ofte er det slik at brune høns legger brune egg og hvite høns hvite egg, men ikke alltid. Se også eggeskall.

Tilberedning

Egg
Speilegg i stekepanne
Egg
Av /SCANPIX.

Koketiden for bløtkokte egg er normalt 5–6 minutter, men kan være lavere for svært små egg. For egg som skal ha ganske myk plomme, er koketiden 6–7 minutter, og for hardkokte egg opp mot 10 minutter.

Næringsstoffer

Egg er blant de rikeste av våre matvarer i innhold av viktige mineraler og vitaminer og inneholder alle næringsstoffene vi trenger med unntak av vitamin C.

Egg er en god kilde til jern, sink, vitamin B12, som kjøtt ellers er en god kilde til, og en god kilde til selen, jod og vitamin D, som ellers sjømat er en unik kilde til. I tillegg inneholder egg betydelige mengder folat, vitamin A og vitamin E, som ellers grønnsaker er en særdeles god kilde til.

Fettinnholdet i egg er bare rundt 10 %, med rundt en tredjedel av dette som mettet fett. Men egg har et høyt innhold av kolesterol, rundt 430 mg per 100 gram i hele egg og 1300 mg per 100 g i eggeplomme. Siden det har blitt antatt at mat med et høyt kolesterolinnhold øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, har det tidligere blitt advart mot et for høyt inntak av eggeplomme, som er den delen av egget som inneholder kolesterol.

Nyere studier har imidlertid sådd tvil om kolesterol i kosten bidrar til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, og amerikanske myndigheter har gått bort fra sin tidligere anbefaling om å begrense inntaket til ett til to egg per dag. I Norge finnes det (2016) ingen anbefalinger om inntak av egg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg