Faktaboks

Veracruz

Heroica Veracruz

Uttale
veracrˈuz
Veracruz
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Veracruz er en havneby i Mexico ved Mexicogolfen. Byen har 609 964 innbyggere (INEGI, 2015), og er endepunkt for jernbaner og hovedveier fra Mexico by. Havneanlegget i Veracruz er landets største og eldste. I kolonitiden var Veracruz Ny-Spanias viktigste havn. I dag brukes den særlig til eksport av biler.

Byen har universitet, grunnlagt 1944, og mange bygninger fra kolonitiden. Borgen San Juan de Ulúa ligger på en liten øy utenfor byen og var til 1821 det siste spanske støttepunktet i Mexico.

Navnet – opprinnelig Villa Rica de la Vera Cruz – er en henvisning til Det sanne kors (korset som den kristne Jesus døde på), da Hernán Cortés skal ha ankommet stedet langfredag 1519. Cortés regnes som byens grunnlegger. Veracruz ble okkupert av franskmenn i 1838 og 1861, og av amerikanere i 1847 og 1914.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg