Sivilisasjon er i vanlig språkbruk en betegnelse for en samfunnsform og kultur som kjennetegnes ved et høyt teknologisk og etisk nivå og et høyt utviklet åndsliv, alt vurdert ut fra en verdiskala som er typisk for den europeisk-amerikanske kultur. Motsetningen til slike «siviliserte» samfunn er de såkalte «primitive samfunn og kulturer» (se primitiv), oftest også enkle bondesamfunn og folkekulturer.

I moderne kulturhistorie, antropologi  og arkeologi  er denne motsetningen mellom siviliserte og primitive kulturformer forlatt, fordi en høyt utviklet teknologi ikke nødvendigvis innebærer et tilsvarende høyt etisk og intellektuelt nivå. Likevel brukes sivilisasjon eller høykultur som faguttrykk om et nivå i menneskehetens utviklingshistorie, forbundet med fremveksten av intensiv matproduksjon, økt folketetthet, arbeidsdeling og organisasjonsformer med sosial lagdeling i bysamfunn, der de grupper som ble frigjort fra arbeid i primærnæringen, utviklet former for skrift, aritmetikk, geometri, astronomi, filosofi  og så videre.

I sin opprinnelse betegner sivilisasjonsbegrepet nettopp kulturformer knyttet til bysamfunn. Dette var i første omgang landsbyer (med bofaste jordbrukere), men etter hvert som de ble mer preget av arbeidsdeling og lagdeling, ga slike samfunn opphav til former for statlig organisering. Selv om sivilisasjonsbegrepet ofte brukes i løsere og videre betydninger enn statssamfunn, har mange regnet framveksten av de tidligste sivilisasjonenene og de første statssamfunnene som to sider av samme sak.

I denne forstand kan sivilisasjoner sies å ha oppstått i: 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.