Marsipangris

Marsipan er en masse av skåldede, finmalte mandler, melis og eggehvite. Marsipan brukes blant annet til konfekt og til å lage lokk og dekorasjoner til festkaker. 100 gram marsipan inneholder omtrent 450 kcal.

Faktaboks

Uttale
marsipˈan
Etymologi
av italiensk ‘Markus’ brød’

Kvaliteten på marsipan avhenger av hvor mange prosent mandler massen inneholder. Jo større prosentandel mandler, jo bedre kvalitet.Vanlig marsipan som selges i dagligvarebutikker inneholder mellom 20–30 prosent mandler. Enkelte produsenter tilsetter aprikoskjerner i marsipanen, både fordi det gir bedre bakeegenskaper til masser som skal stekes, og fordi det er billigere enn mandler.

Marsipan lages av nesten bare søte mandler. Bitre mandler inneholder stoffer som kan spaltes til blåsyre og brukes kun i små mengder for å smaksette søte mandelmasser.

Historie

Marsipan er kjent så tidlig som år 900. Konfektmakere lagde en søt deig av mandler og sukker, noe som ble svært populært. Senere ble mandelmassen fremstilt av apotekere. På 1600-tallet ble mandelmasse beskrevet i apotekernes bøker som et middel mot søvnløshet, og middelet var kun tillatt fremstilt i små mengder.

Marsipan ble etter hvert sett på som en luksusvare. Små kaker av marsipan ble gitt i gave for å vise sin velstand. Velstående visste godt hvilken delikatesse og status det ga. For å forhindre at den søte mandelmassen ble en folkelig godsak, ble et forbud mot å gi marsipan som gave vedtatt i Leipzig i 1661.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg