Cubas kjøkken tar utgangspunkt i karibisk matlaging, men er svært preget av spansk og til dels afrikansk innflytelse. Spesielt har Kanariøyene satt sitt preg på Cubas kjøkken, siden mange av slavene mellomlandet der. Dette ses best i mojo-sausen eller mojito-sausen (som ikke har noe med cocktailen mojito å gjøre) som svinekjøtt kokes i. Mojo lages ved å sautere hvitløk, paprika og kryddere som spisskummen og oregano i olje. Blandingen tilsettes deretter limejuice.
Svinekjøtt er det viktigste kjøttet i Cubas kjøkken, fordi svin er enkle å ale opp på små ressurser, sammenlignet med kylling eller oksekjøtt. Det er svært liten produksjon av oksekjøtt på Cuba, og i den grad oksekjøtt er en del av rasjonen, dreier det seg som regel om malt oksekjøtt spedd ut med tofu. Fisk er ett av Cubas viktigste eksportprodukter og er dermed ikke så vanlig i matlagingen lenger.
Ris og bønner er en sentral del av den cubanske dietten. Disse blir tilsatt sofritto, som er sautert løk, hvitløk, tomat og noen ganger paprika. Røde bønner brukes som regel i denne retten, som kalles congri på østre Cuba. En tilsvarende rett med sorte bønner er vanligst på vestre Cuba og kalles moros eller moros y cristiano. Viandas er også en viktig del av matlagingen. Dette er friterte, stivelsesholdige grønnsaker som potet, yuca, yams, søtpoteter, gresskar og kokebanan. Sammen med kjøtt og viandas utgjør dette formiddagsmåltid og middag.
Frokost består som regel av kaffe og brød.
Mange familier har frukttrær i hagen eller på balkongen for å spe på rasjonene. Dette er ofte mango, men det kan også være bananer, papaya, grapefrukt, pasjonsfrukt eller ananas.
Siden sukker er et viktig landbruksprodukt på Cuba, er de viktigste dessertene sukkerbaserte. Noen eksempler er rispudding, karamellpudding, karamellkake og hjemmelaget syltetøy og gelé. Svært få husholdninger har tilgang til stekeovn, og staten har distribuert husholdningsmaskiner som riskokere og elektriske trykkokere for å spare bruk av kokeparafin.
De vanligste drikkene er vann og sterk kaffe med mye sukker og uten melk. Ved spesielle anledninger drikkes også maltdrikker, øl og rom.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.