Vincens Lunge

Faktaboks

Vincens Lunge
Født
1483
Død
3. januar 1536, Trondheim
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Vincens Lunge var en dansk-norsk lensherre og riksråd. Han er mest kjent for sin rolle i konfliktene som førte til at Norge mistet sin selvstendighet og reformasjonen ble innført i Norge i 1536–1537.

Bakgrunn

Vincens Lunge var født i Danmark, studerte i Frankrike og kom hjem til Danmark omkring 1520 som en lærd humanist. I 1521 ble han professor i jus og rektor ved Københavns Universitet.

I Norge

I 1523 ble Frederik 1 dansk og norsk konge, og samme år sendte kongen Lunge til Norge for å få de nordenfjelske landsdelene til å innordne seg under den nye kongen. Dette oppdraget utførte Lunge til kongens tilfredshet.

Samme år giftet Lunge seg med norske Margrete, datter av Nils Henriksson og fru Ingerd Ottesdatter til Austrått. I de følgende årene ble Lunge en av Norges mektigste menn. Han var medlem av riksrådet, hadde store forleninger og samlet et stort jordegods.

I 1533 sluttet Lunge seg til Christian 3 under den danske Grevefeiden. Lunge gikk inn for at Christian skulle velges til dansk og norsk konge. Christian var lutheraner, og Lunge kom dermed i et motsetningsforhold til erkebiskop Olav Engelbrektsson. Under et forhandlingsmøte i Trondheim i 1536 ble Lunge drept på erkebiskopens ordre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hamre, Lars: Norsk politisk historie 1513-1537, 1998, isbn 82-521-5210-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg