Hans Rev

Faktaboks

Hans Rev

Hans Ræv

Hans Ræff

Hans Reff

Født
1480
Død
1545, Oslo
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Hans Rev, dansk-norsk geistlig. Han var katolsk biskop i Oslo fra 1525 og ble etter reformasjonen luthersk (protestantisk) superintendent samme sted fra 1541.

Hans Rev var av dansk slekt. Han kom til Trondheim som erkebiskop Erik Valkendorfs sekretær i 1515, og stod blant annet for arbeidet med den første trykte bok i Norge, Breviarium Nidrosiense (arbeidet ble utført i Paris). Riksråd Vincens Lunge og erkebiskop Olav Engelbrektsson fikk Hans Rev innsatt som biskop i Oslo i 1525. Han kom som biskop og medlem av riksrådet til å spille en fremtredende rolle i norsk politikk frem til selvstendighetstapet i 1537, da Norge ble underlagt Danmark.

Ved reformasjonen mistet Hans Rev bispeembetet og måtte tilbringe noen år i Danmark. Oslo stift var uten biskop i flere år. Først i 1541 besluttet kong Christian 3 å utnevne Hans Rev til den første evangeliske (protestantiske) superintendent i de forente Oslo og Hamar stifter. Han forsøkte lojalt å gjennomføre reformasjonen og tok seg særlig av opplæringen av lutherske prester. Den tidligere katolske biskopen vant imidlertid aldri kongens tillit.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hamre, Lars: Norsk politisk historie 1513-1537, 1998, isbn 82-521-5210-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg