Rostock, by i Tyskland, i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, ved elven Warnow, 12 km fra utløpet i Østersjøen. Rostock har 206 011 innbyggere (2015). Byen er en viktig havneby som ble sterkt utbygd i DDR-perioden. Rostock har fergeforbindelser (bil- og jernbane) med Gedser i Danmark og Trelleborg i Sverige fra uthavnen i bydelen Warnemünde. Byen har store skipsverfter (blant annet Kværner) og variert industri, i første rekke maskin- og næringsmiddelindustri.

Universitet (grunnlagt 1419), musikk- og teaterhøyskole, Max-Planck-institutt for demografi, Leibniz-institutt for oseanografi i Warnemünde. Botanisk hage og rhododendronpark. Den store IGA-parken ble anlagt til den internasjonale hageutstillingen i 2003. Skipsfartsmuseum. Kunsthall med verker fra østersjølandene.

Den indre byen har til dels bevart sitt gamle preg og har mange vakre byggverk i gotisk teglsteinsarkitektur, bl.a. rådhuset (1230 med mange senere utvidelser), Mariakirken (1200–1400-tallet) og Petrikirken (1400-tallet). Bevart er også tre byporter (1300–1500-tallet). Kröpelinerporten har et 54 m høyt tårn, som i dag rommer byens kulturhistoriske museum. Rostock var en hansaby med mye handel også i Norge, især i Tønsberg og Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.