Rostock, by i Tyskland, i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, ved elven Warnow, 12 km fra utløpet i Østersjøen. Rostock har 206 011 innbyggere (2015). Byen er en viktig havneby som ble sterkt utbygd i DDR-perioden. Rostock har fergeforbindelser (bil- og jernbane) med Gedser i Danmark og Trelleborg i Sverige fra uthavnen i bydelen Warnemünde. Byen har store skipsverfter (blant annet Kværner) og variert industri, i første rekke maskin- og næringsmiddelindustri.

Universitet (grunnlagt 1419), musikk- og teaterhøyskole, Max-Planck-institutt for demografi, Leibniz-institutt for oseanografi i Warnemünde. Botanisk hage og rhododendronpark. Den store IGA-parken ble anlagt til den internasjonale hageutstillingen i 2003. Skipsfartsmuseum. Kunsthall med verker fra østersjølandene.

Den indre byen har til dels bevart sitt gamle preg og har mange vakre byggverk i gotisk teglsteinsarkitektur, bl.a. rådhuset (1230 med mange senere utvidelser), Mariakirken (1200–1400-tallet) og Petrikirken (1400-tallet). Bevart er også tre byporter (1300–1500-tallet). Kröpelinerporten har et 54 m høyt tårn, som i dag rommer byens kulturhistoriske museum. Rostock var en hansaby med mye handel også i Norge, især i Tønsberg og Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.