Rostock

Rostock. Noen av byens gamle hus som er blitt restaurert etter den annen verdenskrig. I bakgrunnen Marienkirche, påbegynt på 1200-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Rostock er by i Tyskland, i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, ved elven Warnow, 12 km fra utløpet i Østersjøen. Rostock har 206 011 innbyggere (2015). Byen er en viktig havneby som ble sterkt utbygd i DDR-perioden. Tidligere var den en viktig hansaby som stod i tett forbindelse med blant annet Tønsberg og Oslo.

Faktaboks

Uttale
rˈostock

Rostock har fergeforbindelser (bil- og jernbane) med Gedser i Danmark og Trelleborg i Sverige fra uthavnen i bydelen Warnemünde. Byen har store skipsverft (blant annet Kværner) og variert industri, i første rekke maskin- og næringsmiddelindustri.

Universitet (grunnlagt 1419), musikk- og teaterhøyskole, Max-Planck-institutt for demografi, Leibniz-institutt for oseanografi i Warnemünde. Botanisk hage og rhododendronpark. Den store IGA-parken ble anlagt til den internasjonale hageutstillingen i 2003. Her er også et skipsfartsmuseum og en kunsthall med verker fra østersjølandene.

Den indre byen har til dels bevart sitt gamle preg og har mange vakre byggverk i gotisk teglsteinsarkitektur, blant annet rådhuset (1230 med mange senere utvidelser), Mariakirken (1200–1400-tallet) og Petrikirken (1400-tallet). Bevart er også tre byporter (1300–1500-tallet). Kröpelinerporten har et 54 meter høyt tårn, som i dag rommer byens kulturhistoriske museum.

Historikk

Rostock ble grunnlagt av venderne og ble tysk by 1218. Den ble senere en viktig hansastad, som stod i livlig forbindelse med blant annet Oslo og Tønsberg. I 1323 kom byen under Mecklenburg, fra 1352 under hertugene av Schwerin. I senmiddelalderen var universitetet, grunnlagt i 1419 som det første i Nord-Europa, et lærdomssete for de lavtyske og nordiske land; mange nordmenn studerte her. Den indre byen ble sterkt skadd ved bombeangrep 1942, men mange av de ødelagte bygningene er gjenreist i sin gamle form.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg