Et eksempel på en håndfestning er Magna Carta, som den engelske kongen Johan uten land måtte avgi 15. juni 1215 etter at aristokratiet gjorde opprør mot kongen. Paragraf 61 i Magna Carta, den såkalte sikkerhetsparagrafen, gav baronene begrenset rett til å gjøre opprør mot kongen dersom han ikke oppfylte pliktene sine.

Sikkerhetsparagrafen av Magna Carta/British Library. Falt i det fri (Public domain)

Håndfestning er et dokument som inneholder en valgkonges plikter mot sine undersåtter, særlig riksrådet og høyere stender, som han måtte besegle for å bli valgt. Da eneveldet ble innført i Danmark-Norge i 1660/1661, bortfalt ordningen med håndfestning.

Den første håndfestning i Danmark ble gitt av Erik Glipping i 1282, da stormennene tvang ham til å love at det årlig skulle holdes møte av rikets stormenn, at ingen måtte fengsles uten dom unntatt hvis han ble grepet på fersk gjerning, og at kongen ikke skulle dømme noen uten når vedkommende hadde nektet å møte for herreds- eller landsting etter lovlig stevning.

Fra og med Christoffer 2s valg til konge i 1320 måtte kongen utstede en håndfestning på forhånd; håndfestningen ble et vilkår for kongevalget og et uttrykk for stormennenes makt i forholdet til kongen.

Den første norske håndfestningen var Christian 1s fra 3. juli 1449. Den sprang ut av striden om den norske tronen mellom Christian og den svenske Karl Knutsson Bonde i 1448-1450. Håndfestningen var et viktig steg i det norske riksrådets politikk for å gjøre Norge om fra et arve- til et valgrike på linje med Danmark og Sverige. Også Karl Knutsson utstedte en egen norsk håndfestning. Både Hans og Christian 2 utstedte en felles håndfestning for Danmark og Norge, mens Frederik 1 utstedte en egen norsk i 1524, som også ble den siste egne norske håndfestningen. Etter statsomveltningen i 1536/1537 utstedte unionskongene håndfestninger på grunnlag av å være valgt av det danske riksrådet til konge over både Danmark og Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.