Lunge
Slekten Lunges våpenskjold.
Av /Danmarks Adels Aarbog 1902.

Lunge var en dansk uradelsslekt som førte tre gull liljer i rødt felt i sitt våpen. På grunn av at slekten har forbindelse med så mange andre slekter, er den svært viktig i genealogien, og flere slektsforskere har tatt sitt utgangspunkt i den for sin forskning i eldre dansk adel.

Den eldre grenen

Slektens stamfar er bispefogd Oluf Lunge (nevnt 1268–1290). Han var farfar til riksråd Jacob Olufsen Lunge (død rundt 1385) til Højstrup og Ryegård, som ble ridder i 1351, og Oluf Olufsen Lunge (død 1386) til Mosegård. Jacob Olufsen hadde fem sønner og flere døtre, og ble stamfar til en tallrik etterslekt som var inngiftet i en rekke betydelige danske adelsslekter, som Bille, Brahe, Dyre, Krabbe og Krafse. Den eldre grenen av slekten døde ut med Oluf Olufsens sønnesønns sønn Oluf Olufsen Lunge (død rundt 1478) til Odden.

Den yngre grenen

En annen gren («de nye Lunge'r») stammer fra Jacob Olufsens sønnesønns datter Kirsten Tygesdatter Lunge (død 1528) i hennes ekteskap med ridder Vincents Iversen Dyre. Blant deres sønner var riksråd Ove Lunge (død 1540) til Tirsbæk og norsk riksråd Vincens Lunge (født før 1483, død 1536). Denne slektsgrenen døde ut med Ove Lunges sønnesønns sønnesønn Ove Lunge (1613–1637).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg