Lunge, dansk uradelsslekt som førte tre gull liljer i rødt felt i sitt våpen. Slektens stamfar er bispefogd Oluf Lunge (nevnt 1268–90). Han var farfar til riksråd Jacob Olufsen Lunge (død ca. 1385) til Højstrup og Ryegård, som ble ridder 1351, og Oluf Olufsen Lunge (død 1386) til Mosegård. Jacob Olufsen hadde fem sønner og flere døtre, og ble stamfar til en tallrik etterslekt som var inngiftet i en rekke betydelige danske adelsslekter (Bille, Brahe, Dyre, Krabbe, Krafse). Den eldre gren av slekten døde ut med Oluf Olufsens sønnesønns sønn Oluf Olufsen Lunge (død ca. 1478) til Odden.

En annen gren («de nye Lunge'r») stammer fra Jacob Olufsens sønnesønns datter Kirsten Tygesdatter Lunge (død 1528) i hennes ekteskap med ridder Vincents Iversen Dyre. Blant deres sønner var riksråd Ove Lunge (død 1540) til Tirsbæk og norsk riksråd Vincens Lunge (før 1483–1536). Denne slektsgrenen døde ut med Ove Lunges sønnesønns sønnesønn Ove Lunge (1613–37).

På grunn av at slekten har forbindelse med så mange andre slekter, er den svært viktig i genealogien, og flere slektsforskere har tatt sitt utgangspunkt i den for sin forskning i eldre dansk adel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.