Diplomatarium Norvegicum («norsk brevsamling») er en norsk historisk kildepublikasjon. Dette er en omfangsrik og meget viktig kildesamling som inneholder diplomer (brev og aktstykker) fra den eldste tid til ca. 1570.

Faktaboks

Uttale
diplomatˈarium norvˈegicum
Også kjent som
eg. Oldbreve til Kundskab om Norges indre og ydre Forhold, Sprog, Slægter, Sæder, Lovgivning og Rettergang i Middelalderen

Verket ble påbegynt i 1847 av riksarkivar Christian C. A. Lange og professor Carl Richard Unger. Frem til ca. 1920 var det utgitt 20 bind. Arbeidet stoppet deretter opp og ble først påbegynt igjen i 1970-årene. Per 2017 er det kommet 23 bind, det siste utgitt i 2011, og det er kildemateriale nok til ytterligere 3–4 bind.

Arbeidet ble tidligere bestyrt av Kommisjonen for Diplomatarium Norvegicum, fra 1992 av kjeldeskriftkommisjonene ved Riksarkivet. Hvert bind inneholder brev i kronologisk rekkefølge fra hele perioden. Nesten alle middelalderbrevene er dermed trykt. Utgivingsmåten har gjort Diplomatariet tungvint å bruke, men 22 bind er tilgjengelige elektronisk og klargjort for fritekstsøk under ledelse av Dokumentasjonsprosjektet ved Universitetet i Oslo.

En oversikt over alt materialet i Diplomatarium Norvegicum finnes i Regesta Norvegica, som i hvert bind har kortfattede referater av alle diplomer i kronologisk rekkefølge for hele diplomsamlingen. Utgivelsene av Regesta Norvegica begynte i 1978. Per 2017 er det utgitt ti bind som dekker tiden fra 822 til 1430. Regesta Norvegica gjør, sammen med et dataregister, Diplomatarium Norvegicum meget lettere å bruke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg