Gyldenløveslektens våpenskjold
Gyldenløveslektens våpenskjold
Av /Danmarks Adels Aarbog 1895.

Gyldenløve er et navn som senere historikere har satt på en norsk adelsslekt, kjent siden 1400-tallet. Navnet er etter våpenmerket, en gyllen løve over et skaktavlet felt (med ruter som på et sjakkbrett).

Jens Olavssøn (død etter 1446) hadde i ekteskap med erkebiskop Aslak Bolts søster Elsebe en sønn, høvedsmann over Trøndelag, ridder og riksråd herr Henrik Jenssøn til Austrått (ca. 1415—1476/77). Han var far til rikshovmester, ridder og riksråd herr Niels Henrikssøn til Austrått (ca. 1458—1523), som var gift med Ingerd Ottesdatter Rømer (ca. 1475—1555), «fru Ingerd til Austrått». Hennes fem døtre førte slektens jordegods over til de danske adelsættene Lunge, Lykke, Ugerup, Bjelke og Litle (Basse).

Gyldenløveslekten døde ut i 1597 med fru Ingerds yngste datter Ingeborg, som var gift med Peder Hanssøn Litle til Sem. Rikshovmester Niels Henrikssøn hadde en utenomekteskapelig sønn, kannik i Trondheim Henrik Nilssøn (død 1568), som var far til Christoffer Henrikssøn, som også var kannik i Trondheim, inntil han i 1560-årene sluttet seg til svenskene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg