Professor, den faglig høyest rangerte lærer ved universitet eller høyskole. Professor II betegner i Norge bistilling som lærer ved universitet eller høyskole med hovedstilling annensteds, men som for øvrig rangerer på linje med en vanlig professor.

Honorær professor er i utlandet vanligvis en vitenskapelig ærestittel uten følgende lønn. I USA skjelner man gjerne mellom assistant professor, associate professor og full professor. Den første er en midlertidig ansatt lærer, den annen er som regel fast ansatt.

I det gamle Roma var en professor en lærer som holdt offentlige foredrag over grammatikk og veltalenhet. Som tittel for høyskolelærere kom professor i bruk ved tyske universiteter på 1500-tallet istedenfor den eldre betegnelsen doctor sive magister legens. I eldre tid eller i utlandet kan professor være ærestittel tildelt en fortjent kunstner, forfatter, skolemann eller lege; i visse land også brukt om person som driver privatundervisning, særlig i ferdighetsfag (sang, musikk, tegning). I Norge var professorer embetsmenn utnevnt av regjeringen ved Kongen i statsråd frem til 1990, da ansettelsesmyndigheten ble flyttet til institusjonens styre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.