Professor er den faglig høyest rangerte lærer ved et universitet eller en høyskole. Professor II betegner i Norge bistilling som lærer ved universitet eller høyskole med hovedstilling annensteds, men som for øvrig rangerer på linje med en vanlig professor.

Faktaboks

Uttale
profˈessor
Etymologi
av latin ‘erklære åpent’

I USA skjelner man gjerne mellom assistant professor, associate professor og full professor. Den første er en midlertidig ansatt lærer, den annen er som regel fast ansatt.

Honorær professor

Honorær professor er i utlandet vanligvis en vitenskapelig ærestittel uten følgende lønn.

Historikk

I det gamle Roma var en professor en lærer som holdt offentlige foredrag over grammatikk og veltalenhet. Som tittel for høyskolelærere kom professor i bruk ved tyske universiteter på 1500-tallet istedenfor den eldre betegnelsen doctor sive magister legens. I eldre tid eller i utlandet kan professor være ærestittel tildelt en fortjent kunstner, forfatter, skolemann eller lege; i visse land også brukt om person som driver privatundervisning, særlig i ferdighetsfag (sang, musikk, tegning). I Norge var professorer embetsmenn utnevnt av regjeringen ved Kongen i statsråd frem til 1990, da ansettelsesmyndigheten ble flyttet til institusjonens styre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg