Professor, den faglig høyest rangerte lærer ved universitet eller høyskole. Professor II betegner i Norge bistilling som lærer ved universitet eller høyskole med hovedstilling annensteds, men som for øvrig rangerer på linje med en vanlig professor.

Honorær professor er i utlandet vanligvis en vitenskapelig ærestittel uten følgende lønn. I USA skjelner man gjerne mellom assistant professor, associate professor og full professor. Den første er en midlertidig ansatt lærer, den annen er som regel fast ansatt.

I det gamle Roma var en professor en lærer som holdt offentlige foredrag over grammatikk og veltalenhet. Som tittel for høyskolelærere kom professor i bruk ved tyske universiteter på 1500-tallet istedenfor den eldre betegnelsen doctor sive magister legens. I eldre tid eller i utlandet kan professor være ærestittel tildelt en fortjent kunstner, forfatter, skolemann eller lege; i visse land også brukt om person som driver privatundervisning, særlig i ferdighetsfag (sang, musikk, tegning). I Norge var professorer embetsmenn utnevnt av regjeringen ved Kongen i statsråd frem til 1990, da ansettelsesmyndigheten ble flyttet til institusjonens styre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.