Malmö

Fra Malmö sentrum.

av . Begrenset gjenbruk

Malmö. Tallene på kartet viser til: 1) Centralstationen. 2) Malmö museer og Malmöhus slott. 3) Rådhuset. 4) St. Petri kyrka. 5) St. Pauli kyrka. 6) Stadshuset. 7) Stadsteatern. 8) Universitetssykehuset MAS. 9) Malmö Stadion og treningshaller. 10) Malmö Mässan. 11) Turning Torso.

Malmö. av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse
Lilla torget.
av . Gjengitt med tillatelse

Malmö, by i Sverige, landets tredje største by, etter Stockholm og Göteborg; 301 706 innbyggere (2016). 28 prosent av Malmös befolkning er født i utlandet, og til sammen 174 land er representert i byens befolkning. I løpet av de siste tiårene har Malmö gått fra å være en utpreget industriby til å ha et variert næringsliv med svært mange arbeidsplasser innen handel og tjenesteyting. Byen har betydelig innpendling fra omegnskommunene. Største arbeidsgivere er Malmö stad, Skåne län og Skanska Sverige AB.

Malmö har bl.a. vei- og jernbaneforbindelse til København via Øresundsforbindelsen og fergeforbindelse med Travemünde/Lübeck. Malmö havn er frihavn siden 1922. 30 km øst for byen ligger flyplassen Sturup.

Offentlige institusjoner, kultur m.m

Malmö er sete for landshøvdingen i Skåne län. Byen har 2 dagsaviser og Sveriges Radios regionsentral for Skåne og Blekinge. Byen har universitetssykehus, lærerhøgskole, tannlegehøgskole, musikkhøgskole, teaterhøgskole og kunsthøgskole. Her ligger også World Maritime University (FN). Malmö Stadsteater ble åpnet i 1944.

Bybeskrivelse

Malmös eldste del er Gamla staden, men riktig gamle hus finnes bare spredt; noen av de mest kjente er rådhuset fra 1546, landshøvdingsresidensen fra 1600-tallet og Jörgen Kocks hus (1523). Bydelen er omgitt av kanaler og i vest begrenset av Kungsparken, Slottsparken og slottet Malmöhus, oppført av Christian 3 1536–42, nå museum med samlinger av kunst, kultur- og naturhistorie. St. Petri kyrka, ferdig 1332, er etter Lunds domkirke den største i Sør-Sverige. Vest for sentrum ligger bydelen Slottsstaden med moderne boligbebyggelse og det 27 etasjer høye kontorbygget «Kronprinsen» fra 1964. Lenger vest er villaområder og flere strandbad. I sør er parkområdet Pildammsparken og flere store idrettsanlegg; øst for sentrum ligger det omdiskuterte boligområdet Rosengård med høyblokkbebyggelse fra 1960-årene. I 2005 ble den 190 m høye skyskraperen Turning Torso, tegnet av Santiago Calatrava, ferdigstilt.

Historie

Malmös historie går tilbake til midten av 1200-tallet; i 1275 omtales Malmö som stad første gang, og etter at byen i 1360 hadde fått danske kjøpstadsrettigheter, utviklet den seg raskt til å bli en av Nordens mektigste handelsbyer, Danmarks viktigste etter København, og en betydningsfull festning. Byen opplevde en ny blomstring i første halvdel av 1500-tallet. Ved freden i Roskilde 1658 ble grensen mellom Sverige og Danmark trukket i Øresund, og Malmö ble svensk. I århundrene som fulgte var byen flere ganger gjenstand for danske angrep og beleiring.

Malmö opplevde en ny vekst fra begynnelsen av 1800-tallet. Folketallet passerte 100 000 i begynnelsen av 1910-årene og 200 000 omkring 1950.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg