Utsnitt av mosaikk av Marco Polo. Av /Palazzo Tursi, Genova. Falt i det fri (Public domain)

Marco Polo

Faktaboks

Marco Polo
Født
1254, Venezia, Italia
Død
8. januar 1324, Venezia, Italia
Marco Polo
Av .

Reiseruten til Kina.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Marco Polo var en venetiansk handels- og oppdagelsesreisende. Han reiste fra Europa til Asia i 1271 til 1295 og var i 17 av disse årene i Kina.

Etter sin gjenkomst utgav han en bok om Øst-Asias geografiske, etnografiske og politiske forhold. Boken ble en geografisk klassiker og hans omtale av de rike land som Cathay (Kina) og Zipangu (Japan) gav senere støtet til Columbus' reiser.

Sendebud mellom keiser og pave

Marco Polo startet sin karriere som reisende da han i 1271 som 17-åring fulgte faren Niccolò og onkelen Matteo på disses andre reise til keiser Khubilai-khan i Beijing. Keiserens rike strakte seg fra Sør-Russland til Stillehavet. Keiseren sendte brødrene Polo tilbake til Europa som sine ambassadører hos paven. Med seg hadde de et brev fra keiseren der det sto at kirkens overhode måtte sende ham ett hundre misjonærer og hellig olje fra lampen i Den hellige gravs kirke i Jerusalem. De tre asiareisende fikk ingen misjonærer med seg til Kina, men pave Gregor 10 utstyrte dem med pavelige akkreditiver og gav dem tillatelse til å ta med hellig olje fra Jerusalem.

Fra Palestina til Kina

Fra Palestina gikk venetianernes ferd til Yumurtalik i Tyrkia og videre over land til Erzurum, forbi Ararat hvor de mente å se restene av Noas ark, gjennom byen Tabriz til Hormuz ved Den persiske bukt. Her kunne ekspedisjonen fått skipsleilighet, men medlemmene foretrakk å dra over land til Beijing.

De tre europeerne dro til Khorasan-området i Iran og videre østover til Badakshan i Afghanistan, hvor de oppholdt seg nesten ett år i påvente av at Marco skulle komme seg etter et malariaanfall. Deretter fortsatte karavanen gjennom Pamir til Kashgar i Sinkiang-provinsen (nå Xinjiang-Uigur). Herfra fulgte de reisende på nordsiden av Kunlunfjellene gjennom ørkenen Taklimakan over oasene Yarkand, Khotan og Lop Nur til Dunhuang ved den kinesiske grensen, gjennom ørkenen Gobi over mongolkeiserens sommerresidensstad Doloon Nuur til Beijing, som de nådde i 1275 etter tre og et halvt års reise.

De tre europeere ble godt mottatt, særlig stor pris satte Khubilai-khan på den unge, språkmektige Marco, som underveis hadde lært seg fire asiatiske språk foruten kinesisk. Marco fikk snart viktige oppdrag og foretok som keiserens utsending omfattende reiser i nord og sør i Kina. Marco ble i keiserens tjeneste i 17 år.

Tilbake til Italia etter 24 år

Anonymt tresnitt på tittelbladet i den første utgaven av hans bok, Nürnberg 1477
Marco Polo
Av /British Museum.

Tilbakereisen til Europa begynte i 1292 med oppdrag å føre Khubilai-khans datter til Persia, hvor hun skulle inngå ekteskap med landets hersker Arghun-khan. Venetianerne tok sjøveien til Hormuz, og herfra over land til Khorasan. Her forlot de prinsessen og reiste videre nordover til Trabzon ved Svartehavet og herfra med skip til Venezia, hvor de ankom i 1295 etter 24 års fravær.

Reiseskildringer i fangenskap

Under en sjøkrig mellom Venezia og Genova ble Marco Polo tatt til fange av genoveserne. Tiden i fangenskap brukte han til å diktere sine opplevelser til den lærde Rustichello fra Pisa. Beretningen om hans reiser ble skrevet rundt 1298 på gammelfransk (langue d’oïl), og var kjent under flere titler, som Le divisiment dou monde, Livre des merveilles du monde eller Il Milione.

Opprinnelsen til Marco Polos tilnavn, Milione, er ikke kjent, men sannsynligvis dreier det seg om en forkortet form av navnet Emilione.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg