Faktaboks

Toledo
Uttale
tolˈedo
Toledo

Toledo er en by i Spania. Den er hovedstad i den autonome regionen Castilla-La Mancha og provinsen Toledo, ved Tajo, 67 km sørvest for Madrid. Det er 84 282 innbyggere (2018) i bykommunen. Toledo er rik på monumenter fra kristendom, jødedom og islam. Toledos gamle sentrum er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Bybeskrivelse

Toledo ligger malerisk til på en klippe, omgitt av en dobbelt krans av murer, på tre sider av Tajo. Byen produserer tekstil og keramikk. Sverd og knivblader fra Toledo har vært kjent siden romertiden. Turisme er i dag den viktigste inntektskilden.

Kultur

Toledo har delvis maurisk og jødisk preg, med gammel arkitektur og trange gater. Høyest ligger borgen Alcázar, som ble beleiret av regjeringsstyrker i 1936 under borgerkrigen og fikk store skader. Den praktfulle femskipede gotiske katedralen (1226–1493) har to mektige tårn og inneholder store kunstskatter, blant annet bilder av El Greco, som også er representert i et eget museum. Byen har også arkeologisk museum. Over Tajo fører Alcántarabroen som ble bygd først av romerne, på 800-tallet nybygd av maurerne, og San Martínbroen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg