Toledo

Landskap med olivenlunder ved Toledo i Castilla la Nueva. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Toledo er en by i Spania, hovedstad i den autonome regionen Castilla-La Mancha og provinsen Toledo, ved Tajo, 67 km sørvest for Madrid; 84 282 innbyggere (2018) i bykommunen. Toledo er rik på monumenter fra sin kristendom, jødedom og islamisme. Toledos gamle sentrum er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Faktaboks

Uttale
tolˈedo

Bybeskrivelse

Toledo ligger malerisk til på en klippe, omgitt av en dobbelt krans av murer, på tre sider av Tajo. Byen produserer tekstil- og keramikkvarer; sverd og knivblader fra Toledo har vært kjent siden romertiden. Turisme er i dag viktigste inntektskilde.

Kultur

Toledo har delvis maurisk og jødisk preg, med gammel arkitektur og trange gater. Høyest ligger borgen Alcázar, som ble beleiret av regjeringsstyrker i 1936 under borgerkrigen og fikk store skader. Den praktfulle femskipede gotiske katedralen (1226–1493) har to mektige tårn og inneholder store kunstskatter, blant annet bilder av El Greco, som også er representert i et eget museum. Byen har også arkeologisk museum. Over Tajo fører Alcántarabroen som ble bygd først av romerne, på 800-tallet nybygd av maurerne, og San Martínbroen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg