Shaanxi

Shaanxi
Kart over Kina med Shaanxi markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Xi'an
Provinshovedstaden Xi'an.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Shaanxi er en provins i det indre av Kina, som grenser til provinsene Shanxi i nordøst, Henan i øst, Hubei i sørøst, Sichuan i sør, Gansu i vest, Ningxia i nordvest og Indre Mongolia i nord. Provinsen har et areal på 195 800 kvadratkilometer med 38 354 000 innbyggere (2017). Hovedstaden er Xi'an.

Faktaboks

Uttale
-kji

Natur

Sentralt fra vest til øst løper Guanzhongdalen (320–800 meter over havet), også kalt Weihedalen, med hovedstaden Xi'an. Den dreneres av Weielva (Wei He) som er Huangelvas (Huang Hes) største bielv. Parallelt lengre sør løper Hanshuidalen med Hanelva (Han Shui) som er Changelvas (Chang Jiangs) lengste bielv. Guanzhongdalen og Hanshuidalen splittes av Qinlingfjellkjeden (Qinling Shandi) (høyeste punkt 3767 meter over havet) som med dette danner det naturlige skillet mellom Nord-Kina og Sør-Kina.

Grensestrøkene mot sør dannes av Dabafjellene (Daba Shan) som skiller Hanshuidalen fra Sichuanbekkenet. Den nordlige delen av provinsen består av et løssdekket platåland som er sterkt oppskåret av raviner og trange elvedaler. Området nord for Qinlingfjellkjeden har kontinentalt monsunklima, mens områdene i sør har fuktig subtropisk monsunklima. Guanzhongdalen har temperaturer på mellom -1 og -3°C i januar og vanligvis over 24°C i juli. Nedbøren faller hovedsakelig om sommeren og høsten.

Befolkningen

Befolkningen er homogen med over 99 prosent han-kinesere. Området er kjent som en av «krybbene» for den kinesiske sivilisasjon. Det befolkningsmessige tyngdepunktet er Guanzhongdalen, der også hovedstaden Xi'an ligger.

Næringsliv

I Guanzhongdalen dyrkes hirse om sommeren og hvete om vinteren, bomull med mer. Husdyrholdet er relativt omfattende, og inkluderer blant annet esler og muldyr som transportdyr. Kull brytes flere steder i sør, naturgass utvinnes ved Shaanganningfeltet ved grensen mot Gansu og Ningxia, salt i nordvest. Industrireisingen har hovedsakelig vært knyttet til foredling av bomull og andre lokale råvarer.

Xi'an er en skole- og universitetsby med allsidig industri. Det er også industri i Xianyang og Baoji, lengst vest i Guanzhongdalen, og i det isolert beliggende Hanzhong, endepunktet for båttransport på Hanelva. Xi'an er en av Kinas viktigste turistsentre. Her er ris og silke viktigste jordbruksprodukter. Longhaibanen, som er Kinas viktigste øst–vest-gående jernbanelinje, går gjennom Shaanxi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg