Shaanxi

Shaanxi, provins i det indre av Kina, grenser til Shanxi i nordøst, Henan i øst, Hubei i sørøst, Sichuan i sør, Gansu i vest, Ningxia i nordvest og Indre Mongolia i nord; 195 800 km2 med 36 900 000 innb. (2003). Hovedstad: Xi'an.

Faktaboks

Shaanxi
Uttale
-kji

Natur

Sentralt fra vest til øst løper Guanzhongdalen (320–800 moh.), også kalt Weihedalen, med hovedstaden Xi'an. Den dreneres av Weielva (Wei He) som er Huangelvas (Huang Hes) største bielv. Parallelt lengre sør løper Hanshuidalen med Hanelva (Han Shui) som er Changelvas (Chang Jiangs) lengste bielv. Guanzhongdalen og Hanshuidalen splittes av Qinlingfjellkjeden (Qinling Shandi) (høyeste punkt 3767 moh.) som med dette danner det naturlige skillet mellom Nord-Kina og Sør-Kina. Grensestrøkene mot sør dannes av Dabafjellene (Daba Shan) som skiller Hanshuidalen fra Sichuanbekkenet. Den nordlige delen av provinsen består av et løssdekket platåland som er sterkt oppskåret av raviner og trange elvedaler. Området nord for Qinlingfjellkjeden har kontinentalt monsunklima, mens områdene i sør har fuktig subtropisk monsunklima. Guanzhongdalen har temperaturer på mellom -1 og -3°C i januar og vanligvis over 24°C i juli. Nedbøren faller hovedsaklig om sommeren og høsten.

Befolkningen

Befolkningen er homogen med over 99 % han-kinesere. Området er kjent som en av «krybbene» for den kinesiske sivilisasjon. Det befolkningsmessige tyngdepunktet er Guanzhongdalen, der også hovedstaden Xi'an ligger.

Næringsliv

I Guanzhongdalen dyrkes hirse om sommeren og hvete om vinteren, bomull m.m. Husdyrholdet er relativt omfattende, og inkluderer bl.a. esler og muldyr som transportdyr. Kull brytes flere steder i sør, naturgass utvinnes ved Shaanganningfeltet ved grensen mot Gansu og Ningxia, salt i nordvest. Industrireisingen har hovedsakelig vært knyttet til foredling av bomull o.a. lokale råvarer. Xi'an er en skole- og universitetsby med allsidig industri. Det er også industri i Xianyang og Baoji, lengst vest i Guanzhongdalen, og i det isolert beliggende Hanzhong, endepunktet for båttransport på Hanelva. Xi'an er en av Kinas viktigste turistsentre. Her er ris og silke viktigste jordbruksprodukter. Longhaibanen som er Kinas viktigste øst–vest-gående jernbanelinje, går gjennom Shaanxi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg