Store deler av Gobi er steinørken.
Gobiørkenen
Lisens: CC BY 2.0
Kart over Gobiørkenens plassering.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Gobi er en ørken i Øst- og Sentral-Asia som omfatter store områder i Mongolia og Kina (regionen Indre Mongolia). Gobis størrelse er omdiskutert, men ørkenen anslås ofte å utgjøre en bue på omtrent 1600 kilometer i retning øst–vest, og 500–1000 kilometer i retning nord–sør. Slik regnet dekker den et areal på rundt 1 300 000 kvadratkilometer totalt. Gobi regnes gjerne som avgrenset mot nord av Altaj-fjellene og fjellkjeden Khangai Nuruu, mot vest av Tarimbekkenet og Tian Shan-fjellene, og mot øst av Hinggan-fjellene som danner en brattkant ned mot lavlandet i nordlige Kina. I sør regner man ofte at ørkenens grense går langs restene av Den kinesiske mur.

Faktaboks

Uttale
gˈobi

Navnet Gobi kommer fra et mongolsk ord ‘govi’ som betyr et vidstrakt område dekket av grus og sand.

Natur

Del av Gobiørkenen, Mongolia
Gobi
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gobiørkenen ligger på et stort kalksteinsplatå som ble dannet for cirka 65 millioner år siden. Landet er stort sett flatt, men det er en del høydedrag, dannet ved ujevn hevning, særlig mot fjellene i nord. Høyden er rundt 1000 meter over havet i øst, 1500 meter over havet i vest. Området består vesentlig av golde stein- og sandstrekninger, som piskes av kraftige vinder. Mindre deler av Gobi er sandørken, som i sørvest der de 500 meter høye sanddynene i Badain Jaran er verdens høyeste permanente (ikke-vandrende) sanddyner.

Det flyter ingen helårselver i Gobi, men enkelte steder renner det elver om sommeren. I ørkenens vestlige utkant løper flere elver ned fra fjellene og ut i saltsjøer. I sør renner Guleelva (Huang He) i en sving rundt Ordos-platået. I nordøst renner lange steppeelver til Amur, i nordvest til Bajkal.

Ørkenspredning

På grunn av en lang rekke faktorer som inkluderer klimaendringer og menneskelig aktivitet, er Gobiørkenen på frammarsj (ørkenspredning). Dette skjer imidlertid like mye i form av fluktuasjon som av rettlinjet vekst, så vekstens omfang og tempo er omdiskutert.

Om våren rammes store deler av det nordlige og østlige Kina, inkludert Beijing, av store sandstormer fra Gobi. På grunn av dette, og for å forhindre ørkenen i å ekspandere sørover, har Kina siden slutten av 1970-tallet drevet et enormt treplantingsprosjekt langs ørkenens sørgrense. Prosjektet kalles ofte «Den grønne muren» og skal vare fram til 2050. Ifølge kinesiske myndigheter har over 66 milliarder trær blitt plantet fram til nå. Mange av trærne har imidlertid dødd raskt, og det er uenighet om hvor effektivt prosjektet er.

Klima

Gobiørkenen ligger i en regnskygge formet delvis av Himalaya og det tibetanske høyplatået i sørvest og delvis av Khangajn- og Altaj-fjellene i nordvest. Klimaet er ekstremt kontinentalt og tørt. Temperaturene kan synke til –40 °C om vinteren, og stige til 45 °C om sommeren. Nedbøren, som hovedsakelig faller om sommeren, varierer fra 70 millimeter i året i vest til 200 millimeter lengst i nordøst. Gamle strandlinjer og uttørkede sjøer viser at det var mer nedbør i området under siste istid.

Planteliv

Vegetasjonen er sparsom og spredt og består for det meste av gress og tørketolerante busker. En av de vanligste buskene er et lite tre i amarantfamilien som kalles haloxylon eller noen ganger også saxaul. Denne busken er svært tørketolerant og har svampaktig bark som den lagrer vann i. Dette gjør at den kan vokse også i sandørkenen sørvest i Gobi der det ellers vokser svært lite. En annen relativt vanlig plante som er verdsatt av både mennesker og dyr i ørkenen, er villøk (allium-slekten). Mange steder i Gobi har jordsmonnet høyt saltinnhold, men selv der vokser enkelte planter i salsola-, tamarisk- og caragana-slektene. Steppene og fjellsidene er mange steder dekket av gress.

Befolkning

Gobi er tynt befolket, særlig på den mongolske sida av grensa. Tidligere levde mange mongoler nomadisk som gjetere på gresslandet i ørkenens utkanter, men nå er de fleste fastboende. Den kinesiske regionen Indre Mongolia er preget av stor tilflytting av han-kinesere, slik at mongolene nå kun utgjør rundt 20 prosent av regionens befolkning. Det har også vært tilflytting til enkelte andre regioner i Gobi i forbindelse med mineralutvinning. Ørkenen anslås nå å huse rundt 25 millioner mennesker.

Næringsliv

Rike forekomster av kull, jernmalm og sjeldne jordarter i Indre Mongolia har gjort regionens økonomi til en av Kinas raskest voksende. På den mongolske sida av grensa er det funnet store forekomster av kobber og gull, og Oyu Tolgoi-gruven i Ömnögovi-provinsen sør i Gobi er nå en av verdens største gull- og kobbergruver. Gruvedrift har bidratt til periodevis svært høy økonomisk vekst i Mongolia, men også til konflikt med gjetere og annen lokalbefolkning, samt til lokal forurensning, habitatforringelse og uttørking av grunnvannsressurser.

Gobiørkenen krysses av en jernbane fra Datong i Kina til Ulan Bator med forbindelse videre til Ulan-Ude i Russland og Den transsibirske jernbanen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Karsten Lien

Er det noen som har tall for fordelingen av arealet mellom Kina og Mongolia? I følge en quizmaster skulle det være Mongolia som hadde den største delen, men han hadde ikke noen kilde... Karsten Lien.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg