Gobi

Gobi er en ørken i Sentral-Asia, omfatter store områder i Mongolia og Kina (Indre Mongolia), strekker seg i en bue ca. 1600 km i retning øst–vest, og 480–965 km i retning nord–sør, ca. 1 295 000 km2. Gobi avgrenses mot nord av Altaj-fjellene og fjellkjeden Changajn Nuruu, mot vest av de østlige utløpere av Tian Shan-fjellene, mot sør av bl.a. Bei Shan og Yin Shan og mot øst av Hinggan-fjellene, som danner en brattkant ned mot lavlandet i nordlige Kina. I vest er det brede åpninger, til Tarimbassenget i sør, og gjennom Dsungaria i nordvest.

Området består vesentlig av golde stein- og sandstrekninger, som piskes av kraftige vinder. Høyden er ca. 1000 m o.h. i øst, 1500 m o.h. i vest. Landet er stort sett flatt, men det er en del høydedrag, dannet ved ujevn hevning, særlig mot fjellene i nord. Store deler av Gobi består av grus og småsten, men også utpregede sandørkener, som i sørvest, i Dadain Jaran og Tengger med vandrende sanddyner. Gamle strandlinjer og uttørkede sjøer viser at det under istiden har vært mer nedbør.

Klimaet er ekstremt kontinentalt og tørt. Temperaturene kan om vinteren synke til –40 °C, og stige til 45 °C om sommeren. Nedbøren, som vesentlig faller om sommeren, varierer fra 70 mm i året i vest til 200 mm lengst i nordøst.

Vegetasjonen består av gress og tørketålende busker, bare i sørvest er det ren sandørken. I sør går Huang He i en sving omkring platået Ordos; lenger vest løper flere elver ned fra fjellene og ut i saltsjøer. I nordøst renner lange steppeelver til Amur, vestenfor til Bajkal.

Gobi er ytterst tynt befolket. Her lever en del mongolske nomadefolk som gjetere på gresslandet i ørkenens utkanter. Nomadene er nå for det meste fastboende og organisert i kollektiver.

Det drives noe jordbruk i elvedaler og oaser. Det finnes mindre forekomster av olje, salt og jernmalm. Området krysses av en jernbane fra Datong i Kina til Ulaanbaatar (Ulan Bator).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. januar 2011 skrev Karsten Lien

Er det noen som har tall for fordelingen av arealet mellom Kina og Mongolia? I følge en quizmaster skulle det være Mongolia som hadde den største delen, men han hadde ikke noen kilde...

Karsten Lien.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.