Gobi-ørkenen er Asias største ørken
Gobiørkenen
Lisens: CC BY 2.0

Gobi er en ørken i Sentral-Asia som omfatter store områder i Mongolia og Kina (regionen Indre Mongolia). Ørkenen strekker seg i en bue omtrent 1600 kilometer i retning øst–vest, og 480–965 kilometer i retning nord–sør, om lag 1 295 000 kvadratkilometer totalt. Gobi avgrenses mot nord av Altaj-fjellene og fjellkjeden Changajn Nuruu, mot vest av de østlige utløpere av Tian Shan-fjellene, mot sør av blant annet Bei Shan og Yin Shan og mot øst av Hinggan-fjellene, som danner en brattkant ned mot lavlandet i nordlige Kina. I vest er det brede åpninger, til Tarimbassenget i sør, og gjennom Dsungaria i nordvest.

Faktaboks

uttale:
gˈobi

Natur

Del av Gobi ørkenen, Mongolia.
Gobi
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Området består vesentlig av golde stein- og sandstrekninger, som piskes av kraftige vinder. Høyden er rundt 1000 meter over havet i øst, 1500 meter over havet i vest. Landet er stort sett flatt, men det er en del høydedrag, dannet ved ujevn hevning, særlig mot fjellene i nord. Store deler av Gobi består av grus og småsten, men også utpregede sandørkener, som i sørvest. I Dadain Jaran og Tengger er det vandrende sanddyner. Gamle strandlinjer og uttørkede sjøer viser at det under istiden har vært mer nedbør i området.

Klima

Klimaet er ekstremt kontinentalt og tørt. Temperaturene kan om vinteren synke til –40 °C, og stige til 45 °C om sommeren. Nedbøren, som vesentlig faller om sommeren, varierer fra 70 millimeter i året i vest til 200 millimeter lengst i nordøst.

Planteliv

Vegetasjonen består av gress og tørketålende busker, bare i sørvest er det ren sandørken. I sør går elven Huang He i en sving omkring platået Ordos; lenger vest løper flere elver ned fra fjellene og ut i saltsjøer. I nordøst renner lange steppeelver til Amur, vestenfor til Bajkal.

Befolkning

Gobi er ytterst tynt befolket. Her lever en del mongolske nomadefolk som gjetere på gresslandet i ørkenens utkanter. Nomadene er nå for det meste fastboende og organisert i kollektiver.

Næringsliv

Det drives noe jordbruk i elvedaler og oaser. Det finnes mindre forekomster av olje, salt og jernmalm. Området krysses av en jernbane fra Datong i Kina til Ulan Bator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Karsten Lien

Er det noen som har tall for fordelingen av arealet mellom Kina og Mongolia? I følge en quizmaster skulle det være Mongolia som hadde den største delen, men han hadde ikke noen kilde... Karsten Lien.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg