Volga

Satelittbilde av Volga ved Volgograd, der elven deler seg i to løp.

Volga ved Samara.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Volga er en elv i Russland. Den er 3685 kilometer lang og er Europas lengste elv. Nedbørfeltet er på 1 380 000 kvadratkilometer. Volga springer ut i Valdajhøydene, 210 meter over havet, og flyter mot øst til Kazan, hvor den snur mot sør. Ved Volgograd deler Volga seg i to løp som gjennom et stort delta munner ut i Kaspiske hav.

Faktaboks

Etymologi
Storelva
Også kjent som
oldtidens Oarus, Ra eller Rha

Fra Kazan stiger vestbredden bratt opp til 150–350 meter over havet. Østbredden er lav. De viktigste tilløpene er fra vest elvene Oka, Sura og Svijaga. Fra øst kommer Unzja, Vetluga, Kama og Samara. Volga er isfri rundt 6,5 måneder i året øverst og rundt 8 måneder ved utløpet. Elven er landets viktigste vannvei. Trafikken er nesten like stor som den samlede trafikken på de øvrige elvene i det tidligere Sovjetunionen. Flere kanalsystemer forbinder Volga med Moskva, Svartehavet, Østersjøen og Kvitsjøen.

Det er bygd en serie store kraftverk langs Volga. De største ligger ved Samara, Volgograd (se Volgograd-demningen), Saratov og Tsjeboksary. De store kunstige innsjøene som er bygd i forbindelse med kraftverkene irrigerer store områder. Den gjennomsnittlige vannføringen ved munningen er 8000 kubikkmeter per sekund.

Volga er kraftig forurenset, og det organiske livet i elven er sterkt skadet som følge av dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg