Volga, elv i Russland, Europas lengste elv, 3685 km lang. Nedbørfeltet er på 1 380 000 km2. Volga springer ut i Valdajhøydene, 210 moh., og flyter mot øst til Kazan, hvor den snur mot sør. Ved Volgograd deler Volga seg i to løp som gjennom et stort delta munner ut i Kaspiske hav.

Fra Kazan stiger vestbredden bratt opp til 150–350 moh. Østbredden er lav. De viktigste tilløp er fra vest elvene Oka, Sura og Svijaga. Fra øst kommer Unzja, Vetluga, Kama og Samara. Volga er isfri ca. 61/2 måneder i året øverst og ca. 8 måneder ved utløpet. Elven er landets viktigste vannvei. Trafikken er nesten like stor som den samlede trafikken på de øvrige elvene i det tidligere Sovjetunionen. Flere kanalsystemer forbinder Volga med Moskva, Svartehavet, Østersjøen og Kvitsjøen.

Det er bygd en serie store kraftverk langs Volga. De største ligger ved Samara, Volgograd (se Volgograd-demningen), Saratov og Tsjeboksary. De store kunstige innsjøene som er bygd i forbindelse med kraftverkene irrigerer store områder. Den gjennomsnittlige vannføringen ved munningen er 8000 m3 per sekund. Volga er kraftig forurenset, og det organiske liv i elven er sterkt skadet som følge av dette.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.