Djengis Khan

Faktaboks

Djengis Khan
egentlig Temüdsjin
også Dsjengis-khan, Djengis-khan, Genghis Khan
Født
1162
Død
18. august 1227
omtrentlig fødselsår
Dsjengis-khan. Portrett fra Yuan-dynastiet.
.

Dsjengis-khan. Persisk miniatyr fra Herat, ca. 1415. Bibliothèque Nationale, Paris.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Djengis Khan var en mongolsk erobrer. Han regnes som en av historiens største militære strateger og organisatorer. På 1200-tallet grunnla han Mongolriket, et veldig rike som strakte seg fra Stillehavet til Svartehavet.

Hans krigføring var preget av stor grusomhet, og mongolene etterlot seg brente byer og millioner av døde der de for frem. Djengis Khans generaler herjet blant annet i Øst-Europa, der særlig Ungarn ble hardt rammet.

Ungdomstid

Da Djengis Khan var ni år gammel, døde faren, nomadehøvdingen Jesügei-khan, og den unge Djengis Khan levde en tid som fredløs før han ble anerkjent som stammehøvding (khan). Ved stadige kamper undertvang han de andre mongolske stammene og omkringliggende tyrkerfolk, og ble i 1206 anerkjent som hersker og utropt til storfyrste (khagan) over mongoler. Han fikk navnet Djengis Khan.

Stammeleder

Etter å ha organisert sine bevegelige rytterhærer kunne Djengis Khan innlede utstrakte erobringskriger. Nord-Kina ble erobret, Beijing falt i 1215. I 1219 angrep han Turkestan og erobret og plyndret de gamle kultursentrene Bukhara og Samarkand. Deretter herjet han i Iran og det nordvestlige India.

I 1222 trengte mongolene gjennom Kaukasus og inn i Russland. Djengis Khan døde under felttoget ved den endelige erobringen av Tangutriket (Xi-Xia) i det nordvestlige Kina.

Som strateg og organisator er Djengis Khan blant historiens største. Han maktet å gi det veldige mongolske verdensriket en fast organisasjon med et effektivt embetsverk og en felles lov (Dsjasag). I religiøse og politiske spørsmål kunne han være tolerant, men hans herjinger i krig ble legendariske. Hans terror var sjelden planløs, men et resultat av kaldblodige, realpolitiske vurderinger.

Arkeologiske utgravninger

Ruinene etter mongolfyrstens palass ble i 2004 funnet på en steppe om lag 250 kilometer øst for den mongolske hovedstaden Ulaanbaatar i det østlige Mongolia.

Arkeologene tror at graven til Dsjengis Khan ligger i nærheten av ruinene. Graven er myteomspunnet og har vært hemmeligholdt gjennom århundrer. Legenden forteller at alle tjenere og soldater som deltok i begravelsen ble tatt av dage. I Mongolia er graven dessuten et ømtålig tema, for skulle den bli funnet og åpnet, vil den dødes sjel ifølge tradisjonen bli tilintetgjort.

Det samme gravstedet skal også være det siste hvilestedet til flere andre krigere, deriblant Khubilai-khan – barnebarnet til Djengis Khan – som spredte det mongolske keiserriket til Sørøst-Asia og som også ble den første keiseren i det kinesiske Yuan-dynastiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg