Den gylne horde
Krigere fra den gylne horde invaderer Suzdal i Russland i 1238. Miniatyr fra en 1500-tallskrønike.
Av .
Gylne horde
Batu khan etablerer den gylne horde.
Av .

Gylne horde var et tyrkisk og mongolsk kongedømme i det sørøsteuropeiske og sentralasiatiske steppebeltet fra midt på 1200-tallet til ca. 1500.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk Golden Horde

mongolsk Altan Ord

russisk Zolotaya Orda

Under Djengis khan ble Sentral-Asia og deler av Øst-Europa erobret av mongolske og tyrkiske hestenomader. Etter storkhanens død i 1227 overtok hans sønnesønn Batu khan styret over de vestligste delene av det mongolske området. Riket, med sentrum i steppelandet rundt elva Volga i dagens Russland, ble kjent som Den gylne horde. Herskerne gikk over til islamsk religion rundt år 1300.

Ved siden av steppelandet, som først og fremst ble brukt som beitemarker for hordens hesteflokker, omfattet riket bofaste folk, de fleste av dem kristne, i Kievriket, Ungarn, Polen, Schlesien, Kaukasus og på Krim. Disse betalte skatt til horden.

Riket ble svekket av indre strid, russiske forsøk på å oppnå større autonomi, og av svartedauden på 1300-tallet. I 1395 erobret den mongolske hærføreren Timur Lenk mesteparten av riket og plyndret hovedstaden Sarai Berke. Ved Timurs død i 1405 ble de gjenværende mongolske områdene delt opp i små, selvstendige riker.

Den siste khanen av horden døde i 1502, og de fleste av de gjenværende mongolske småstatene ble inkorporert i det ekspanderende Moskvariket i løpet av første halvdel av 1500-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg