Piacenza

Artikkelstart

Piacenza er en by i Italia, i regionen Emilia-Romagna, hovedstad i provinsen Piacenza, ved elven Po, ca. 60 km sørøst for Milano. Byen har 103 607 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
pjatʃˈentsa

Byen er sentrum for et rikt jordbruksdistrikt. Det finnes næringsmiddelindustri i byen, i tillegg til produksjon av landbruksmaskiner, kjøretøyer, bygningsartikler, kunstgjødsel og tekstiler. Piacenza er et viktig vei- og jernbaneknutepunkt på ruten Milano–Bologna.

Piacenza har en domkirke i lombardisk-romansk stil fra 1100–1200-tallet, og andre vakre kirker, bl.a. San Francesco og Santa Maria di Campagne (1572–28), sistnevnte med fresker av Pordenone. Av byens mange gamle palasser må fremheves det vakre gotiske middelalderrådhus Palazzo del Comune (påbegynt 1280-årene). Det finnes også et historisk museum i byen.

Piacenza ble grunnlagt av romerne i 218 fvt. (Placentia). Byen sluttet seg til det lombardiske byforbund på 1100-tallet, tilhørte Visconti-slekten i Milano fra 1336 og kom til Kirkestaten 1512. Fra 1545 til dannelsen av den italienske nasjonalstat i 1860, utgjorde Piacenza sammen med Parma et selvstendig hertugdømme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg