Rullen fra Yuan-dynastiet finnes på Palace Museum i Beijing.

Artikkelstart

Yuan-dynastiet i Kinas historie varte fra 1280 til 1368. Mongoldynastiet Yuan ble grunnlagt av Khubilai-khan, en sønnesønn av Dsjengis-khan. Khubilai, som hadde høy kinesisk dannelse, gjorde Shangdu (Xanadu) til sin sommerresidens, men bodde om vinteren i Dada, det vil si Beijing (Khanbalik), hvor han oppførte tallrike praktbygninger og samlet kunstnere og lærde fra mange land.

Kina var nå en ledende del av det mongolske verdensriket, som (delt i ytterligere fire khanater) strakte seg fra Korea til Donau. Et utstrakt varebytte mellom de veldige områdene innen verdensriket førte med seg en rik utveksling av kulturverdier. Arabiske og venetianske kjøpmenn drev handel i kinesiske havner, kinesiske byer vokste frem i Moskva og Novgorod, og kinesiske tekstiler stod høyt i kurs i Italia.

Nye matvekster i Kina på denne tiden var durra og mandler. Sukkerraffinering og destillering ble kjent. Av nye redskaper: abacus, astronomiske instrumenter, ildvåpen (kanoner ble brukt under beleiringen av Xiangyang i 1272. Kruttkjerringer er en kinesisk oppfinnelse fra 500-tallet). Fargetrykk er kjent fra 1340. Kornmagasiner ble opprettet for statens regning for å sikre forsyningene. I religiøs henseende merkes for første gang innflytelse fra Tibet (lamaismen) og kristendommen dukker opp igjen for en tid, både i form av nestorianisme og katolisisme (1293).

Legater, diplomater og andre reisende fra Europa (blant andre Marco Polo 1271–1292) besøkte Kina i ganske stort antall. Fransiskaneren Monte Corvino ble erkebiskop av Beijing i 1307. Det hersket en utstrakt toleranse. Mongoler ble gjerne plassert i ledende stillinger, kinesere i mer underordnede, hvor de lettere kunne kontrolleres. Utlendinger ble ansatt i høye stillinger; for eksempel var Marco Polo guvernør i Yangzhou i tre år. Men den mongolske herskerklassen ble temmelig fort helt kinesisk; store opprør på 1300-tallet svekket dens anseelse og førte til dynastiet Yuans fall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg