Pamir

Pamir
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Tadsjikistan

Parti fra fjellandskapet Pamir øst i Tadsjikistan. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Pamir er et fjellområde i Sentral-Asia, for det meste innenfor Tadsjikistan, men mindre deler også i Kina, Kirgisistan og Afghanistan.

I Pamir møtes fjellene Hindukush, Karakorum, Tian Shan og Kunlun Shan. I øst ligger ei høyslette på 4000–5000 meter over havet. Mot vest går høysletta over i et vilt og forrevet fjellandskap.

Pamirfjellene har en rekke fjelltopper over 7000 meter over havet. Høyeste topp er Kongur Shan (7719 meter over havet) i Kina. Ismail Samani (tidligere Kommunistfjellet), 7495 meter over havet, er Tadsjikistans høyeste fjell. Pik Lenin (7134 meter over havet) på grensen mellom Kirgisistan og Tadsjikistan er et av det tidligere Sovjetunionens fire fjell over 7000 meter, og et av de lettest tilgjengelige topper i verden over 7000 meter. I 1990 ble 43 klatrere drept av et skred.

Tajikistan nasjonalpark dekker mer enn 2,5 millioner hektar mark i den østlige delen av landet; midt i Pamir Knot. Parken står på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg