Mongolia
Området Mongolia består i hovedsak av den selvstendige staten Mongolia og den kinesiske regionen Indre Mongolia, men en liten del ligger også i Russland. Kart med det mongolske landområdet markert i gult, med statsgrenser trukket opp.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Mongolia er et landområde i det indre av Asia, beliggende mellom Sibir i nord, Mandsjuria og det egentlige Kina i øst, Tibet og Xinjiang (Sinkiang) i sør og Kasakhstan i vest. Det meste er nå delt mellom den selvstendige republikken Mongolia og den kinesiske autonome regionen Indre Mongolia.

Faktaboks

Uttale
mongˈolia

Det er hovedsakelig et platåland av 800–1600 meter høyde, omgitt av fjellkjeder: i nord Altaj-fjellene, Sajan-fjellene og Jablonovyj-fjellene, i øst Hinggan, i sør utgreninger av Kunlun Shan og i sørvest Tian Shan. Den sørøstlige delen er oppfylt av ørkenen Gobi, den nordvestre er et fjelland med daler og elver, deriblant Irtysj, Jenisej, Selenga og Orkhon. En livlig karavanehandel mellom Kina og Russland gikk fra gammel tid gjennom Mongolia, og den viktigste veien var linjen Kjakhta–Ulaanbaatar–Kalgan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg