Roland sverger troskap til Karl den store
En av hovedkomponentene i føydalismen var vasall-systemet. Frie menn kunne underkaste seg en herre (gjerne en fyrste eller konge) og bli hans vasall. Bildet er en fremstilling av Roland som sverger troskap til Karl den store.
Hommagium
Vasaller var «mellomlederne» i middelalderens føydalsystem. Gjennom en seremoni, ofte kalt hommagium, signaliserte vasallene at de nå støttet den som ga dem privilegiene. Privilegiene bestod ofte av land, kalt len på norsk, som de kunne styre fritt så lenge de oppfylte sine vasallplikter ovenfor lensherren. Vasallene var under en konges eller annen lensherres beskyttelse, men var samtidig forventet å stille opp med en militær styrke hvis lensherren ba om det. Bildet viser en vasall som legger hendene sine mellom herrens hender under hommagium. Maleri fra middelalderen.
Av .

En vasall er en person som har sverget troskap til en monark eller adelig person i bytte mot privilegier, for eksempel landområder. Begrepet vasall kan også brukes om stater, se vasallstater.

Faktaboks

Uttale
vasˈall
Etymologi
fra fransk, av latin, opprinnelig et keltisk ord

Vasaller var «mellomlederne» i middelalderens føydalsystem. Gjennom en seremoni, ofte kalt hommagium, signaliserte vasallene at de nå støttet den som ga dem privilegiene. Privilegiene bestod ofte av land, kalt len på norsk, som de kunne styre fritt så lenge de oppfylte sine vasallplikter ovenfor lensherren. Vasallene var under en konges eller annen lensherres beskyttelse, men var samtidig forventet å stille opp med en militær styrke hvis lensherren ba om det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg