Shanxi

Shanxi, provins i nordlige Kina, grenser til Hebei i øst, Henan i sør, Shaanxi i vest og Indre Mongolia i nord; 157 100 km2 med 31 720 000 innb. (1999), 201,9 per km2. Hovedstad: Taiyuan.

Faktaboks

Shanxi
Uttale
-kji

Natur

Størstedelen består av et sterkt nedskåret platå i 600–1000 m høyde, dekket av løssjord, som gir fjellskråningene terrasseform. Elvene Huang He og Wei He har skåret seg dypt ned i de tykke sedimentlagene og danner dype canyoner. En nord–sør-gående depresjon vider seg et par steder ut til større sletter som dreneres av elven Fenho. Viktigst av disse er Taiyuan-bekkenet. Lengst i nord, mellom to seksjoner av den kinesiske mur, ligger en annen høyslette, Sangkan. Klimaet er preget av kalde vintrer og varme somrer. Nedbøren er stort sett for liten til årvisst jordbruk uten irrigasjon.

Befolkning

De fleste er han-kinesere. Hui (muslimer), mongoler og mandsjuer er også representert.

Næringsliv

Terrenget og mangel på større vannressurser gjør landbruket mindre omfattende enn vanlig i Kina. De beste naturlige forholdene for jordbruk finnes i Linfen- og Yunchengdalen i sørvest. Mais, hvete og ris er de viktigste kornslagene, men Shanxi er ikke selvforsynt med korn. Det dyrkes også tobakk og vindruer. Shanxi er Kinas viktigste base for kullproduksjon. Store mengder kull eksporteres med jernbane til havnebyen Qinhuangdao hvorfra det skipes til de sørlige delene av Kina. De kullførende lagene dekker 1/3 av Shanxis areal, og provinsen står alene for 1/5 av landets kullreserver. Kull- og jernforekomstene har bidratt til utviklingen av tungindustri. Datong i nord er senter for Kinas største kullproduserende region med kullgruver, varmekraftverk og fabrikker som produserer gruveutstyr, lokomotiver, sement m.m. Provinshovedstaden Taiyuan har en variert industristruktur med bl.a. et stort jern- og stålkompleks, det eneste i Kina beliggende nær de store kullforekomstene. Andre industrisentre basert på lokale kull- og jernforekomster er Yangquan og det tradisjonsrike gruvedistriktet Changzhi i sørøst. Kull- og tungindustrien har ført til at flere byer i Shanxi ifølge Verdensbanken regnes blant verdens aller mest forurensede byer med alvorlig svekkede levekår som resultat (2006).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg