Shanxi

Provinsen Shanxi markert i rødt på kartet.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Shanxi er en provins i nordlige Kina, som grenser til Hebei i øst, Henan i sør, Shaanxi i vest og Indre Mongolia i nord. Provinsen har et areal på 157 100 kvadratkilometer med 37 023 000 innbyggere (2017), 235,7 per kvadratkilometer. Hovedstaden er Taiyuan.

Faktaboks

Uttale
-kji
Etymologi
fra kinesisk Shānxī, egentlig ‘vest for fjellene’, av shān ‘fjell’ og ‘vest’; jevnfør Shandong
Også kjent som

Shansi (foreldet skrivemåte)

Natur

Størstedelen består av et sterkt nedskåret platå i 600–1000 meters høyde, dekket av løssjord, som gir fjellskråningene terrasseform. Elvene Huang He og Wei He har skåret seg dypt ned i de tykke sedimentlagene og danner dype canyoner. En nord–sør-gående depresjon vider seg et par steder ut til større sletter som dreneres av elven Fenho. Viktigst av disse er Taiyuan-bekkenet. Lengst i nord, mellom to seksjoner av den kinesiske mur, ligger en annen høyslette, Sangkan.

Klimaet er preget av kalde vintrer og varme somrer. Nedbøren er stort sett for liten til årvisst jordbruk uten irrigasjon.

Befolkning

De fleste er han-kinesere. Hui (muslimer), mongoler og mandsjuer er også representert.

Næringsliv

Terrenget og mangel på større vannressurser gjør landbruket mindre omfattende enn vanlig i Kina. De beste naturlige forholdene for jordbruk finnes i Linfen- og Yunchengdalen i sørvest. Mais, hvete og ris er de viktigste kornslagene, men Shanxi er ikke selvforsynt med korn. Det dyrkes også tobakk og vindruer.

Shanxi er Kinas viktigste base for kullproduksjon. Store mengder kull eksporteres med jernbane til havnebyen Qinhuangdao, hvorfra det skipes til de sørlige delene av Kina. De kullførende lagene dekker en tredjedel av Shanxis areal, og provinsen står alene for en femtedel av landets kullreserver. Kull- og jernforekomstene har bidratt til utviklingen av tungindustri. Datong i nord er senter for Kinas største kullproduserende region med kullgruver, varmekraftverk og fabrikker som produserer gruveutstyr, lokomotiver, sement med mer.

Provinshovedstaden Taiyuan har en variert industristruktur med blant annet et stort jern- og stålkompleks, det eneste i Kina beliggende nær de store kullforekomstene. Andre industrisentre basert på lokale kull- og jernforekomster er Yangquan og det tradisjonsrike gruvedistriktet Changzhi i sørøst. Kull- og tungindustrien har ført til at flere byer i Shanxi ifølge Verdensbanken regnes blant verdens aller mest forurensede byer med alvorlig svekkede levekår som resultat (2006).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg