Faktaboks

Nürnberg
Uttale
nˈürnberg
Nürnberg
Nürnberg: Gamlebyen, med St. Sebald-kirken og rådhuset.

Nürnberg er den nest største byen i delstaten Bayern sør i Tyskland. Den ligger 150 kilometer nord for München, i området Mittelfranken. Elven Pegnitz renner gjennom byen. Nürnberg har 541 133 innbyggere (2023).

Næringsliv

Nürnberg

Nürnberg, Dürer-huset i Kaiserburg. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Byen er en av Sør-Tysklands ledende byer for industri og tjenesteytende virksomheter. De viktigste industrigrenene er metall, maskinproduksjon, energiteknologi, papirvare, elektroteknikk og reguleringsteknikk. Variasjonen er stor, og Nürnberg gjør seg også bemerket blant annet innen produksjon av grillpølser og av den regionale krydderkakespesialiteten Lebkuchen.

Forsikringsbransjen er av stor betydning for Nürnberg. Byen er i tillegg ledende på feltet markedsforskning. Messeområdet i bydelen Langwasser i sørøst tiltrekker mange forretningsreisende, ikke minst i forbindelse med verdens største leketøysmesse, som finner sted hvert år.

Samferdsel

Universitetscampus
Nürnberg, universitetscampus Lange Gasse

Nürnberg er et viktig vei- og jernbaneknutepunkt. Takket være Rhein–Main–Donau-kanalen ligger byen også svært gunstig til for gods- og persontransport til vanns. Som stoppested for elvecruisebåtene mellom Donau og Rhinen, har byen stor turisttrafikk.

Den internasjonale flyplassen nord i byen er Tysklands tiende største målt i antall passasjerer (2019).

Kultur og utdanning

Nürnberg har filharmonisk orkester, symfoniorkester og en rekke teatre, blant annet et velrenommert statsteater. Byen har også planetarium og mange museer, deriblant Germanisches Nationalmuseum, som har en rik samling av eldre tysk kunstindustri.

Friedrich-Alexander-universitetet deles mellom Erlangen og Nürnberg. Flertallet av de omkring 20 000 studentene (2024) har tilhold i Erlangen. Nürnberg har teknisk høyskole og høyskole for økonomi og sosialvitenskap, musikkonservatorium samt landets eldste kunstakademi. Et nytt teknisk universitet ble åpnet i 2021. Byggearbeidene til en ny campus for ca. 6 000 studenter i bydelen Lichtenreuth startet i 2018.

Bybeskrivelse

Pegnitz

Her forlater elva Pegnitz Nürnbergs gamleby gjennom bymuren.

Gamlebyen, Altstadt, er delvis gjenreist i gammel prakt etter skadene fra andre verdenskrig. Denne delen av byen har et middelaldersk gatenett, og er omgitt av murer med tårn og staselige porter fra omkring 1400. Elven Pegnitz løper tvers igjennom det gamle bysenteret. Den eldste bykjernen lå nord for elven. Her ligger også byens mest fremtredende landemerker, borgene Burggrafenburg og Kaiserburg fra slutten av 1100-tallet.

Sør for Pegnitz ligger den noe yngre Lorenzer Seite med St. Lorenz-kirken, som ble påbegynt rundt 1250. På Hauptmarkt ligger den 19 meter høye fontenen Schöner Brunnen, opprinnelig fra slutten av 1300-tallet. Her ligger også Frauenkirche, innviet i 1358, som er særlig kjent for det såkalte Tucher-alteret fra 1400-tallet. En rekke rikt utsmykkede renessansebygninger vitner om byens økonomiske og kulturelle storhetstid på 1500-tallet. Blant disse er maleren Albrecht Dürers hus, et bindingsverksbygg som i dag er museum, og Fembohaus, som nå er historisk museum, samt det imponerende rådhuset.

Historie

Jernbane Nürnberg Fürth
Tysklands første jernbanestrekning Nürnberg-Fürth, åpnet i 1835. Stålstikk fra ca. 1840.
Nürnberg i ruiner
Nürnberg etter alliert bombing i andre verdenskrig: En offiser fra Royal Air Force går gjennom ruinene i gamlebyen. I bakgrunnen skimter man Kaiserburg og de ødelagte tårnene til Sebaldus-kirken.

Nürnberg ble grunnlagt på 1000-tallet av keiser Henrik 3 som støttepunkt for hans felttog mot Böhmen, og ble snart et viktig handelssted. I 1219 fikk byen status som fri riksstad, en status den beholdt frem til 1806. Fra 1050 til inn på 1500-tallet residerte nesten alle tyske keisere på Kaiserburg og avholdt riksdagene i byen. På denne tiden var Nürnberg den uoffisielle hovedstaden i det tysk-romerske riket. Fra 1400-tallet lokket den rike handelsbyen fremstående kunstnere og vitenskapsmenn til seg, blant annet Albrecht Dürer, billedhuggeren Veit Stoss og juristen og humanisten Willibald Pirckheimer.

Under trettiårskrigen og spesielt på 1700-tallet opplevde Nürnberg en nedgangstid. I 1806 kom byen under det nye kongedømmet Bayern, og fra 1830-årene fikk Nürnberg et nytt økonomisk oppsving. Tysklands første jernebanlinje ble lagt mellom Nürnberg og nabobyen Fürth og kom i drift i 1835. Med utbyggingen av jernbanene ble byen et viktig trafikknutepunkt og etter hvert en ledende industriby i sør.

Nürnberg ble tidlig et sentrum i den nazistiske bevegelsen (se NSDAP og Tysklands historie 1933–1945). Fra 1935 til 1939 ble det bygget gigantiske anlegg for rikspartidagen i utkanten av byen, blant annet en stor kongresshall og et gedigent stadion. Nürnberg ble hardt rammet av alliert bombing under andre verdenskrig. Den store prosessen mot tyske krigsforbrytere fant sted i Nürnberg i 1945 og 1946.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg