Nürnberg

Nürnberg. Dürerhuset i Kaiserburg. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Nürnberg av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Nürnberg, by i Tyskland, i delstaten Bayern, ved elven Pegnitz og Ludwigkanalen (Main–Donau), 150 km nord for München. Nürnberg har 509 975 innbyggere (2015). Byen er en av Sør-Tysklands ledende industribyer; sterkest representert er metall- og maskinindustrien (motorsykler, biler, kontormaskiner), elektroteknisk industri, og produksjon av leketøy, Lebkuchen (krydderkake), blyanter og optiske artikler. Viktig er også kjemisk, tre- og papirvareindustrien. Byen har store bryggerier og humlehandel.

Faktaboks

Uttale
nˈürnberg

Viktig vei- og jernbaneknutepunkt. Fra 1972 har havnen ved Rhein–Main–Donau-kanalen vært i drift. Nürnberg har en stor turisttrafikk. Det er også en årlig leketøysmesse i byen. Videre har Nürnberg teknisk høyskole og høyskole for økonomi og sosialvitenskap, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg musikkonservatorium og kunstakademi. Germanisches Nationalmuseum har en rik samling av eldre tysk kunstindustri.

Bybeskrivelse

Gamlebyen (Altstadt) ble sterkt skadd under den annen verdenskrig, men er delvis gjenreist med sitt middelalderske gatenett, omgitt av murer med tårn og staselige porter fra omkring år 1400. Den eldste bykjernen lå i nord, nedenfor Burgberg, med Burggrafenburg og Kaiserburg, fra slutten av 1100-tallet. Sør for Pegnitz ligger den noe yngre Lorenzer Seite med St. Lorenzkirche. På Hauptmarkt ligger Schöner Brunnen (opprinnelig fra slutten av 1300-tallet) og Frauenkirche (1352) med «Tucheralteret» (1440/50). En rekke rikt utsmykkede renessansebygninger vitner om byens økonomiske og kulturelle storhetstid på 1500-tallet, blant annet Albrecht Dürers hus (ødelagt under den annen verdenskrig, men gjenreist), Fembohaus og det gamle rådhuset fra begynnelsen av 1600-tallet (med nybygg).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg