Nürnberg

Nürnberg. Dürerhuset i Kaiserburg. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Nürnberg er den nest største byen i delstaten Bayern sør i Tyskland. Den ligger 150 kilometer nord for München, i området Mittelfranken. Elven Pegnitz renner gjennom byen. Nürnberg har 518 400 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
nˈürnberg

Næringsliv

Byen er en av Sør-Tysklands ledende byer for industri og tjenesteytende virksomheter. De viktigste industrigrenene er metall, maskin, energiteknologi, papirvare, elektroteknikk og reguleringsteknikk, men variasjonen er stor; Nürnberg gjør seg også bemerket innen produksjon av leketøy, blyanter, grillpølser og krydderkakespesialiteten Lebkuchen. Byen har dessuten store bryggerier og humlehandel.

Forsikringsbransjen er av stor betydning for Nürnberg. Byen er i tillegg ledende på feltet markedsforskning. Messeområdet i bydelen Langwasser i sørøst tiltrekker mange forretningsreisende, ikke minst i forbindelse med verdens største leketøysmesse, som finner sted hvert år.

Samferdsel

Nürnberg er et viktig vei- og jernbaneknutepunkt. Takket være Rhein–Main–Donau-kanalen ligger byen også svært gunstig til for gods- og persontransport til vanns. Som stoppested for elvecruisebåtene mellom Donau og Rhinen, har byen stor turisttrafikk.

Den internasjonale flyplassen nord i byen er Tysklands tiende største målt i antall passasjerer (2019).

Kultur og utdanning

Nürnberg har filharmonisk orkester, symfoniorkester og en rekke teatre, blant annet et velrenommert statsteater. Byen har også planetarium og mange museer, deriblant Germanisches Nationalmuseum, som har en rik samling av eldre tysk kunstindustri.

Friedrich-Alexander-universitetet deles mellom Erlangenog Nürnberg. Flertallet av studentene har tilhold i Erlangen. Nürnberg har teknisk høyskole og høyskole for økonomi og sosialvitenskap, musikkonservatorium samt landets eldste kunstakademi. Et nytt teknisk universitet er under planlegging. Byggearbeidet startet i 2018, og åpningen forventes å finne sted i 2025.

Bybeskrivelse

Gamlebyen, Altstadt, er delvis gjenreist i gammel prakt etter skadene fra andre verdenskrig. Denne delen av byen har et middelaldersk gatenett, og er omgitt av murer med tårn og staselige porter fra omkring 1400. Pegnitz løper tvers igjennom det gamle bysenteret. Den eldste bykjernen lå nord for elven. Her ligger også byens mest fremtredende landemerker, borgene Burggrafenburg og Kaiserburg fra slutten av 1100-tallet.

Sør for Pegnitz ligger den noe yngre Lorenzer Seite med St. Lorenz-kirken, som ble påbegynt rundt 1250. På Hauptmarkt ligger den 19 meter høye fontenen Schöner Brunnen, opprinnelig fra slutten av 1300-tallet. Her ligger også Frauenkirche, innviet i 1358, som er særlig kjent for det såkalte Tucher-alteret fra 1400-tallet. En rekke rikt utsmykkede renessansebygninger vitner om byens økonomiske og kulturelle storhetstid på 1500-tallet. Blant disse er maleren Albrecht Dürers hus, et bindingsverksbygg som i dag er museum, Fembohaus, som nå er historisk museum, og det imponerende rådhuset.

Historie

Nürnberg ble grunnlagt på 1000-tallet av keiser Henrik 3 som støttepunkt for hans felttog mot Böhmen, og ble snart et viktig handelssted. I 1219 fikk byen status som fri riksstad, en status den beholdt frem til 1806. Fra 1050 til inn på 1500-tallet residerte nesten alle tyske keisere på Kaiserburg og avholdt riksdagene i byen. På denne tiden var Nürnberg den uoffisielle hovedstaden i det tysk-romerske riket. Fra 1400-tallet lokket den rike handelsbyen fremstående kunstnere og vitenskapsmenn til seg, blant annet Dürer, billedhuggeren Veit Stoss og juristen og humanisten Willibald Pirckheimer.

Under trettiårskrigen og spesielt på 1700-tallet opplevde Nürnberg en nedgangstid. I 1806 kom byen under det nye kongedømmet Bayern, og fra 1830-årene fikk Nürnberg et nytt økonomisk oppsving. Tysklands første jernebanlinje ble lagt mellom Nürnberg og nabobyen Fürth, og kom i drift i 1835. Med utbyggingen av jernbanene ble byen et viktig trafikknutepunkt og etter hvert en ledende industriby i sør.

Nürnberg ble tidlig et sentrum i den nazistiske bevegelsen. Fra 1935 til 1939 ble det bygget gigantiske anlegg for rikspartidagen i utkanten av byen, blant annet en stor kongresshall og et gedigent stadion. Nürnberg ble hardt rammet av alliert bombing under andre verdenskrig. Den store prosessen mot tyske krigsforbrytere fant sted i Nürnberg i 1945 og 1946.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg