Flora er en betegnelse for planter som vokser innenfor et bestemt område eller i en bestemt periode, som Norges flora, Hardangers flora, fjellflora, arktisk flora. For dyr er tilsvarende betegnelse fauna.

Faktaboks

Uttale
flˈora
Etymologi
av latin, ‘blomst’

Tidligere ble sopp regnet sammen med planter og inkludert i floraen, men sopp har etter hvert fått sitt eget rike; soppriket. Det hender fremdeles at sopp eller bakterier tas med når man snakker om flora, for eksempel mikrofloraen i tarmkanalen (tarmflora) eller de som menneskekroppen trives med (normalflora).

Flora som håndbok

Fjellflora

Håndboken Fjellflora beskriver de norske fjellplantene.

Fjellflora
Av .
Norsk flora
Norsk flora er standardverket om planteliv i Norge.
Norsk flora
Det norske samlaget.

Ordet flora brukes også om systematiske håndbøker over floraen i et land eller en landsdel: Norges flora, Finnmark fylkes flora. Skoleflora er en mer kortfattet håndbok.

Standardverket over den norske flora er Norsk flora, skrevet av botaniker Johannes Lid, og illustrert av hans kone, botanisk tegner Dagny Tande Lid. Denne kom i 2022 i ny og utvidet utgave og er skrevet av Reidar Elven, Charlotte Sletten Bjorå, Eli Fremstad, Hanne Hegre og Heidi Solstad.

Eksempler på eldre, velkjente floraer er:

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lid, Johannes og Lid, Dagny Tande (2005): Norsk flora, sjuende utgave
  • Mossberg, Bo og Stenberg, Lennart (2007): Gyldendals store nordiske flora, revidert og utvidet utgave

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg