miljøbevegelsen

Miljøbevegelsen, upresis betegnelse på den delen av befolkningen som slutter opp om noen eller de fleste synspunktene som kommer til uttrykk til fordel for natur- og miljøvern. Til miljøbevegelsen hører først og fremst miljøpartiene, de store natur- og miljøorganisasjonene og deres tilhengere. Enkelte andre landsomfattende organisasjoner, lokale grupper, grupper innenfor politiske partier, noen firmaer, halvoffentlige organer m.fl. kan også regnes til miljøbevegelsen. Ved å ta «miljøbevegelsen» til inntekt for et standpunkt, favner man videre enn dersom man snakker på vegne av en eller flere organisasjoner.

Faktaboks

Uttale
miljˈøbevegelsen

Politisk maktfaktor

"Miljøbevegelsen" ble en maktfaktor i norsk politikk og samfunnsliv rundt 1970. Til å begynne med var miljøvern i hovedsak synonymt med naturvern. Reguleringen av vassdrag og store fossefall til kraftformål mobiliserte en rekke grupper, særlig blant ungdom, til protestaksjoner. Som et resultat av dette engasjementet ble Miljøverndepartementet opprettet i 1972, med botanikkprofessor Olav Gjærevoll som viktig drivkraft og første statsråd. Gro Harlem Brundtland startet sin rikspolitiske karriere som miljøvernminister i 1974.

"Miljøpartier"

I det politiske miljø var det i årene som fulgte særlig Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Senterpartiet som ønsket å fremstå som såkalte "miljøpartier. I 1988 ble Miljøpartiet De Grønne stiftet, men først i 2013 oppnådde det å få en representant innvalgt i Stortinget.

Suksess i Tyskland

Internasjonalt ble miljøbevegelsen en politisk maktfaktor først og fremst i det daværende Vest-Tyskland allerede i 1980-årene. "Die Grünen" (De Grønne) fikk først representanter i delstatsvalgene, senere i riksdagsvalgene. Forgrunnsfiguren var Joseph "Joschka" Fischer som var utenriksminister 1998-2005 i en koalisjon mellom sosialdemokratene og De Grønne.

I Sverige ble Miljöpartiet de Gröna i 2014 en del av regjeringskoalisjonen med sosialdemokratene, da Stefan Löfven (S) dannet regjering.

Eksterne lenker

Grønne partier

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg