Miljøbevegelsen, upresis betegnelse på den delen av befolkningen som slutter opp om noen eller de fleste synspunktene som kommer til uttrykk til fordel for natur- og miljøvern. Til miljøbevegelsen hører først og fremst miljøpartiene, de store natur- og miljøorganisasjonene og deres tilhengere. Enkelte andre landsomfattende organisasjoner, lokale grupper, grupper innenfor politiske partier, noen firmaer, halvoffentlige organer m.fl. kan også regnes til miljøbevegelsen. Ved å ta «miljøbevegelsen» til inntekt for et standpunkt, favner man videre enn dersom man snakker på vegne av en eller flere organisasjoner.

"Miljøbevegelsen" ble en maktfaktor i norsk politikk og samfunnsliv rundt 1970. Til å begynne med var miljøvern i hovedsak synonymt med naturvern. Reguleringen av vassdrag og store fossefall til kraftformål mobiliserte en rekke grupper, særlig blant ungdom, til protestaksjoner. Som et resultat av dette engasjementet ble Miljøverndepartementet opprettet i 1972, med botanikkprofessor Olav Gjærevoll som viktig drivkraft og første statsråd. Gro Harlem Brundtland startet sin rikspolitiske karriere som miljøvernminister i 1974.

I det politiske miljø var det i årene som fulgte særlig Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Senterpartiet som ønsket å fremstå som såkalte "miljøpartier. I 1988 ble Miljøpartiet De Grønne stiftet, men først i 2013 oppnådde det å få en representant innvalgt i Stortinget.

Internasjonalt ble miljøbevegelsen en politisk maktfaktor først og fremst i det daværende Vest-Tyskland allerede i 1980-årene. "Die Grünen" (De Grønne) fikk først representanter i delstatsvalgene, senere i riksdagsvalgene. Forgrunnsfiguren var Joseph "Joschka" Fischer som var utenriksminister 1998-2005 i en koalisjon mellom sosialdemokratene og De Grønne.

I Sverige ble Miljöpartiet de Gröna i 2014 en del av regjeringskoalisjonen med sosialdemokratene, da Stefan Löfven (S) dannet regjering. 

Grønne partier

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.