Besteforeldrenes klimaaksjon er en norsk tverrpolitisk medlemsorganisasjon som arbeider for en ansvarlig klima- og naturpolitikk. På vegne av sine barnebarn støtter Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) barn og unge i kampen for et godt miljø på kloden og å få til grønn omstilling av det norske samfunnet for å motvirke både klimakrisen og naturkrisen.

Historikk

BKA startet høsten 2006, som et nettverk i Fremtiden i våre hender. Først i form av flere opprop og leserinnlegg med en rekke rikskjendiser innen politikk, kulturliv, akademia og kirke som støttespillere. Blant de tidlige støttespillerne var Kåre Willock, Ebba Haslund, Hans Martin Seip og Per Lønning.

BKA ble en selvstendig medlemsorganisasjon i 2012, primært for å mobilisere «mennesker i besteforeldrealderen». Det finnes søsterorganisasjoner i en rekke land. I løpet av 2020 passerte de over 4000 medlemmer, med en rekke lokallag, og ansatt generalsekretær.

Juridiske virkemidler i klimakampen

BKA har blitt en tydelig stemme for en politikk og samfunnsutvikling med et forbruk som ikke overstiger jordens tålegrense. De jobber med å påvirke opinion og politiske beslutninger for at norske klimagassutslipp kuttes i tråd med Paris-avtalens målsettinger som et minimum. Dette skjer blant annet gjennom å samarbeide med andre miljøorganisasjoner, demonstrasjoner, arrangere temamøter og aktivt fronte og utfordre politikerne om tema i valgkampen.

Bruk av juridiske virkemidler i klimakampen, og særlig konkretisering av hva som forutsettes for en ansvarlig politikk for å ivareta Grunnlovens miljøparagraf (§ 112), er sentrale holdepunkter for BKA. De bidro til at Klimasøksmålet (2016) ble sendt videre til Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, etter at staten ble frikjent i Høyesterett (2022).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg