Mer enn 90 prosent av verdens befolkning bor i områder med skadelige nivåer av luftforurensing. Urbaniseringen som samler mennesker i store byer med mye trafikk og industri er avgjørende for denne utviklingen. Man regner med at luftforurensning forårsaker omkring 6,5 millioner dødsfall på verdensbasis; utendørs luftforurensning medvirker til 4,5 millioner, mens innendørs luftforurensning bidrar til i overkant av 2 millioner av disse.
Hele 60 prosent av denne sykdomsbyrden skyldes hjerte- og karsykdom (hjerteinfarkt og hjerneslag), mens de resterende 40 prosent i hovedsak skyldes lungekreft, luftveisinfeksjoner, kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) og astma.
Både gasser og partikler enten av væske (dråper) eller faststoff (støv) medvirker til disse helseeffektene. Gassene omfatter karbonmonoksid (CO), svoveldioksid (SO2), ozon (O3), nitrogendioksid (NO2) og flyktige organiske forbindelser.
Partiklene klassifiseres oftest avhengig av størrelse i inhalerbare partikler (PM10) og fine partikler (PM2,5) som inkluderer alle partikler med henholdsvis 10 eller 2,5 mikrometers diameter eller mindre. PM2,5 er den mest velstuderte luftforurensningskomponenten på verdensbasis, og regnes som hovedårsak til flertallet av helsekostnadene. Disse fine partiklene, som i all hovedsak kommer fra forbrenning (for eksempel imotorer og ovner), kan trenge dypt ned i luftveiene og er særlig tett knyttet til hjerte- og karsykdom.
Helsemessig er svevestøv (PM10 og PM2,5) samt NO2 fra biltrafikk det mest fremtredende luftforurensningsproblemet i Norge. I tillegg er ozon periodevis et helseproblem, og da spesielt på Kontinentet.
Det er fastsatt helsebaserte luftkvalitetskriterier for en rekke komponenter og nasjonale mål for konsentrasjonen av svevestøv og NO2. Flere av de største byene i Norge var langt fra å nå disse nivåene i 2016. Det finnes også grenseverdier for ulike luftforurensningskomponenter, hvor det i tillegg til helse er gjort økonomiske og praktiske vurderinger ved fastsettelsen. Den nasjonale sykdomsbyrderapporten fra 2018 beregnet at luftforurensning forårsaket nesten 1200 for tidlige dødsfall i Norge i 2016, hvorav ca 1100 av disse var forårsaket av svevestøv. Til sammenligning forårsaket røyking omlag 6000 dødsfall i Norge i 2016.
Hvordan svevestøvet man puster inn kan forårsake sykdom har blitt studert gjennom en årrekke og kunnskapen om dette er under stadig utvikling. Overordnet kan skademekanismene deles inn i direkte skader på lungene, samt effekter på andre organer. Betennelse og oksidativt stress regnes som de mest sentrale mekanismene.
Kommentarer (3)
skrev Kjell Arne Norum
svarte Andreas Tjernshaugen
svarte Andreas Tjernshaugen
Vi har nå fått inn ny tekst om helseskader av luftforurensning. Takk igjen for at du gjorde oss oppmerksom på behovet. Med vennlig hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.