Faktaboks

Den Norske Turistforening

Turistforeningen, DNT

Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Dag Terje Solvang
Styreleder
Per Hanasand
Logo
DNTs logo
Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Fanaråken
Fannaråkhytta er DNTs høyest beliggende hytte, 2059 meter over havet.
Merket sti til Gaustatoppen

Den Norske Turistforening (DNT) er en friluftsorganisasjon stiftet i 1868 etter initiativ fra Thomas Heftye. Hovedkontoret ligger i Oslo. Generalsekretær siden oktober 2018 er Dag Terje Klarp Solvang.

DNT har som formål å fremme et enkelt, aktivt, naturvennlig og sikkert friluftsliv i skog og fjell. Foreningen driver en utstrakt opplysningsvirksomhet og hjelper til med planlegging av fotturer over hele landet, arrangerer en rekke fellesturer og kurs, blant annet i brevandring og klatring.

DNT har merket 22 000 kilometer med sommerruter og cirka 7000 kilometer vinterløyper; rutene er beskrevet i håndboken Til fots i Norge. Den har 57 medlemsforeninger med over 300 000 medlemmer (2019) og disponerer 550 hytter over hele landet. I 2014 var det registrert 70 000 overnattinger. Aktiviteten og medlemstallet har vært økende de siste 20 årene. I juli 2018 ble det satt ny rekord med 65 000 overnattinger i løpet av én måned, og i juli 2019 ble rekorden tangert.

Foreningene arrangerer årlig over 4000 turer og kurs med til sammen cirka 100 000 deltakere, og utgir bladet Fjell og Vidde (seks utgivelser i året) samt en årbok. DNT er sterkt engasjert i naturvern.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Den Norske Turistforening
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg