EU-direktiv er én av tre typer EU-lover; de to andre er forordninger og enkeltvedtak. Mens en forordning er identisk for alle EU/EØS-land, er et direktiv et rammevedtak som innenfor et bestemt virkeområde setter opp mål og betingelser som medlemslandene selv må utforme en spesifikk lovtekst for innen en viss tidsfrist. Direktiver innarbeides i EØS-området gjennom en rutinemessig EØS-prosedyre ifølge EØS-avtalen, og dernest i det enkelte EØS-land.

Direktiver og forordninger anses å ha ulik tyngde om de er vedtatt av EU-kommisjonen (på delegasjon) eller av Europaparlamentet og Europarådet. Er et direktiv vedtatt av kommisjonen blir utformingen for Norges vedkommende som en norsk forordning, med andre ord en sak som regjeringen (departementet eller vedkommende etat) avgjør. Den norske utforming av direktiver og forordninger vedtatt av EU-parlamentet og Rådet blir behandlet som lovsaker i Stortinget.

Noen viktige EU-direktiver for Norge:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg