Faktaboks

Greta Thunberg

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg

Født
3. januar 2003, Stockholm
Greta Thunberg
Greta Thunberg foran Riksdagsbygningen i Stockholm i august 2018.
Greta Thunberg
Av /NTB scanpix.

Greta Thunberg er en svensk klimaaktivist som har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Hennes initiativ til skolestreik og demonstrasjoner med krav om å bremse menneskeskapte klimaendringer, har blitt fulgt opp med store markeringer av ungdom i mange land.

Skolestreik for klimaet

Allerede i august 2018 gjorde Thunberg seg bemerket i klimakampen, da hun i forkant av valget til den svenske Riksdagen tok oppstilling utenfor riksdagsbygningen med plakaten «Skolstrejk för klimatet». Siden har skolestreikbevegelsen blitt internasjonalt kjent under slagordet «Fridays for future». Våren 2019 deltok rundt 1,6 millioner ungdom i over 120 land i skolestreiker og protester mot klimaproblemet.

Tale i FN

Sommeren 2019 var Greta Thunberg ferdig med den obligatoriske grunnskolen. I stedet for å starte på videregående skole, valgte hun å bruke det første året etter grunnskolen på videre klimapolitisk aktivisme.

Som 16-åring holdt hun 23. september en følelsesladet tale til verdens ledende politikere på FNs klimatoppmøte i New York. Med ordene «hvordan våger dere?» refset hun politikerne for unnfallenhet og manglende ansvar i kampen mot global oppvarming.

Det vakte oppsikt at hun i stedet for å benytte flytransport til møtet heller valgte å dra som passasjer om bord på en seilbåt over Atlanterhavet. Etter FN-møtet dro Thunberg på rundreise i USA og Canada og deltok i ulike demonstrasjoner og markeringer, med FNs klimakonferanse COP25 i Santiago de Chile i desember 2019 som endelig mål. Da denne ble flyttet til Madrid, seilte hun tilbake til Europa igjen om bord på en katamaran.

Aktivisme og bokutgivelser

Greta Thunberg med samiske aktivister
Greta Thunberg og andre aktivister for samiske rettigheter fjernes av politiet etter å ha sperret inngangen til Klima- og miljødepartementet i Oslo, 1. mars 2023.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Siden 2019 har Thunberg deltatt i klimademonstrasjoner i en rekke land i Europa og Nord-Amerika. Hun har blant annet deltatt i protester mot åpning av en ny kullgruve i Tyskland, der hun ble arrestert av tysk politi.

Våren 2023 protesterte Thunberg mot brudd på samiske rettigheter i Norge. Sammen med aktivister fra Natur og Ungdom og Norske Samers Riksforbunds ungdomsorganisasjon blokkerte de inngangen til flere departementer i Oslo, i protest mot at vindkraftverkene på Fosen bryter med samiske rettigheter til tradisjonell reindrift i området.

Thunberg har beskrevet sitt engasjement for rettferdige løsninger på klimaproblemet, inkludert behovet for å respektere urfolks rettigheter, i flere bøker. I 2019 ble en samling av talene hennes utgitt i boka «No one is too small to make a difference» (utgitt på norsk som «Streik for klimaet»). I 2022 ga hun ut «Klimaboka», som inneholder bidrag fra forskere; filosofer, urfolksledere og aktivister fra hele verden.

Reaksjoner

Greta Thunberg «Årets person»

Amerikanske Time Magazine kåret Greta Thunberg til «Årets person» i 2019.

Av /Reuters/NTB Scanpix.

Thunberg har mottatt en rekke utmerkelser for sitt sterke engasjement. I 2019 ble hun kåret til «Årets kvinne» av avisen Expressen. Samme år mottok hun Fritt Ords pris sammen med Natur og Ungdom, og ble i desember kåret til «Årets person» av Time Magazine. Hun nektet imidlertid å motta Nordisk råds natur- og miljøpris, med den begrunnelse at hun mente de nordiske landene ikke gjorde nok for å kutte sine klimagassutslipp.

Greta Thunbergs sterke klimaengasjement har også gjort henne kontroversiell. Hun har blitt møtt med kritikk og harselas blant annet fra presidentene i så vel USA som Russland. Vladimir Putin uttalte etter FN-toppmøtet at «Thunberg er en dårlig informert tenåring».

Aspergers syndrom

Thunberg og hennes foreldre har valgt å være åpne om at hun har Aspergers syndrom. På sin egen Facebook-side har hun skrevet at det er en grunn til at hun valgte å uttrykke seg gjennom en skolestreik og ikke på en annen måte: «For hvis jeg hadde vært «normal» og sosial ville jeg ha meldt meg inn i en organisasjon, eller startet en organisasjon selv. Men siden jeg ikke er så god til å sosialisere, gjorde jeg dette i stedet».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg