Faktaboks

Greta Thunberg

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg

Født
3. januar 2003, Stockholm
Greta Thunberg
Greta Thunberg foran Riksdagsbygningen i Stockholm i august 2018.
Greta Thunberg
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Greta Thunberg er en ung svensk klimaaktivist som siden 2019 har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Hennes initiativ til skolestreik og demonstrasjoner med krav om å bremse menneskeskapte klimaendringer, har blitt fulgt opp med store markeringer av ungdom i mange land.

Skolestreik for klimaet

Allerede i august 2018 gjorde Thunberg seg bemerket i klimakampen, da hun i forkant av valget til den svenske Riksdagen tok oppstilling utenfor riksdagsbygningen med plakaten «Skolstrejk för klimatet». Siden har skolestreikbevegelsen blitt kjent internasjonalt under slagordet «Fridays for future». Thunberg har deltatt i klimademonstrasjoner i en rekke land i Europa og Nord-Amerika.

Tale i FN

Greta Thunberg «Årets person»

Amerikanske Time Magazine kåret Greta Thunberg til «Årets person» i 2019.

Av /Reuters/NTB Scanpix.

Sommeren 2019 var Greta Thunberg ferdig med den obligatoriske grunnskolen. I stedet for å starte på videregående skole, valgte hun å bruke det første året etter grunnskolen på videre klimapolitisk aktivisme.

Som 16-åring holdt hun 23. september en følelsesladet tale til verdens ledende politikere på FNs klimatoppmøte i New York. Med ordene «hvordan våger dere?» refset hun politikerne for unnfallenhet og manglende ansvar i kampen mot global oppvarming.

Det vakte oppsikt at hun i stedet for å benytte flytransport til møtet heller valgte å dra som passasjer på en seilbåt over Atlanterhavet. Etter FN-møtet dro Thunberg på rundreise i USA og Canada og deltok i ulike demonstrasjoner og markeringer, med FNs klimakonferanse COP25 i Santiago de Chile som endelig mål. Da denne ble flyttet til Madrid, seilte hun tilbake til Europa fra USA igjen om bord på en katamaran.

Reaksjoner

Thunberg har mottatt en rekke utmerkelser for sitt sterke engasjement. I 2019 ble hun kåret til «Årets kvinne» av avisen Expressen. Samme år mottok hun Fritt Ords pris sammen med Natur og Ungdom, og ble i desember kåret til «Årets person» av Time Magazine. Hun nektet imidlertid å motta Nordisk råds natur- og miljøpris, med den begrunnelse at hun mente de nordiske landene ikke gjorde nok for å kutte sine klimagassutslipp.

Greta Thunbergs sterke klimaengasjement har også gjort henne kontroversiell. Hun har blitt møtt med kritikk og harselas blant annet fra presidentene i så vel USA som Russland. Vladimir Putin uttalte etter FN-toppmøtet at «Thunberg er en dårlig informert tenåring».

Aspergers syndrom

Thunberg og hennes foreldre har valgt å være åpne om at hun har Aspergers syndrom. På sin egen Facebook-side har hun skrevet at det er en grunn til at hun valgte å uttrykke seg gjennom en skolestreik og ikke på en annen måte: «For hvis jeg hadde vært 'normal' og sosial ville jeg ha organisert meg i en organisasjon, eller startet en organisasjon selv. Men siden jeg ikke er så god til å sosialisere, gjorde jeg dette i stedet.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg