Natur og Ungdom

Fra Natur og Ungdoms sommerleir i Vevring ved Førdefjorden mot den planlagte undervanns deponien av gruveavfall i fjorden 1. august 2015. Se gruvekonflikten i Førdefjorden.

Natur og Ungdom
Av /Samfoto, Scanpix.

Artikkelstart

Natur og Ungdom (NU) er en frittstående ungdomsorganisasjon under Norges Naturvernforbund som ble stiftet i 1967. Den er organisert gjennom fylkeslag og lokallag. Antall lokallag har variert, i 2015 rundt 60. Medlemstallet har også svingt sterkt og lå i 2017 på nesten 8000. NU utgir medlemsbladet Putsj (tidligere Natur og Samfunn) fire ganger i året.

Faktaboks

Også kjent som
NU

Virksomhet

Organisasjonen aktiviserer medlemmene gjennom skolering, naturopplevelser, aksjoner og annet praktisk og politisk miljøarbeid. Både i energidebatten i 1970-årene og i 1980-årenes forurensningsdebatt har NU vært en viktig del av norsk miljøbevegelse. NU aksjonerte for å stanse forurensning fra virksomheter som blant andre Titania og Hydro Rafsnes. I 1985 gravde NU, sammen med Naturvernforbundet i Østfold, opp gifttønner på Unger fabrikker i Fredrikstad. Lokale NU-lag fulgte denne oppskriften og avslørte forurensning og miljøsynder i sine områder.

Siden slutten av 1980-tallet har NU hatt tett samarbeid med miljøgrupper på Kola-halvøya og etter hvert også i Arkhangelsk. I 1990-årene engasjerte organisasjonen seg blant annet i kamp mot veiutbygginger og gasskraftverk. Etter tusenårsskiftet har vindkraft, klimautfordringen og motstand mot oljeboring i Barentshavet og utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja hatt høy prioritet. Etter 2010 har organisasjonen også arbeidet mot dumping av gruveavfall i fjorder. Organisasjonen har tatt i bruk sivil ulydighet i kampen mot gruvevirksomhet ved Repparfjorden i Finnmark og Førdefjorden i Sogn og Fjordane.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Persen, Åsne Berre & Nils Hermann Ranum: Natur og ungdom – 30 år i veien, 1997, isbn 82-91795-00-2, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg