Natur og Ungdom

Natur og Ungdom er en frittstående ungdomsorganisasjon under Norges Naturvernforbund, stiftet i 1967. Organisert gjennom fylkeslag og lokallag. Antall lokallag har variert, i 2015 rundt 60. Medlemstallet har også svingt sterkt og lå i 2017 på nesten 8000. NU utgir medlemsbladet Putsj (tidligere Natur og Samfunn) fire ganger i året.

Organisasjonen aktiviserer medlemmene  gjennom skolering, naturopplevelser, aksjoner og annet praktisk og politisk miljøarbeid.  Både i energidebatten i 1970-årene og i 1980-årenes forurensningsdebatt har NU vært en viktig del av norsk miljøbevegelse. i 1980-årenes forurensningsdebatt har NU vært en viktig del av norsk miljøbevegelse. På det siste området aksjonerte NU for å stanse forurensning fra virksomheter som blant andre Titania og Hydro Rafsnes. I 1985 gravde NU, sammen med Naturvernforbundet i Østfold, opp gifttønner på Unger fabrikker i Fredrikstad. Lokale NU-lag fulgte denne oppskriften og avslørte forurensning og miljøsynder i sine områder.

Siden slutten av 1980-tallet har NU hatt tett samarbeid med miljøgrupper på Kola-halvøya og etter hvert også i Arkhangelsk. I 1990-årene engasjerte organisasjonen seg bl.a. i kamp mot veiutbygginger og gasskraftverk. Etter tusenårsskiftet har vindkraft, klimautfordringen og motstand mot oljeboring i Barentshavet og utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja hatt høy prioritet. Etter 2010 har organisasjonen også arbeidet mot dumping av gruveavfall i fjorder.  Organisasjonen har tatt i bruk sivil ulydighet i kampen mot gruvevirksomhet ved Repparfjorden i Finnmark og Førdefjorden i Sogn og Fjordane. 

  • Persen, Åsne Berre & Nils Hermann Ranum: Natur og ungdom - 30 år i veien, 1997, isbn 82-91795-00-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.