Faktaboks

Natur og Ungdom
NU
Offisielt navn
NATUR OG UNGDOM
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
18.11.1967
Daglig leder
Mia Cathryn Chamberlain
Styreleder
Gina Gylver
Natur og Ungdom

Fra Natur og Ungdoms sommerleir i Vevring ved Førdefjorden mot den planlagte undervanns deponien av gruveavfall i fjorden 1. august 2015. Se gruvekonflikten i Førdefjorden.

Natur og Ungdom
Av /Samfoto, Scanpix.

Natur og Ungdom (NU) er en frittstående ungdomsorganisasjon under Norges Naturvernforbund som ble stiftet i 1967. Den er organisert gjennom fylkeslag og lokallag. Antall lokallag har variert, i 2015 rundt 60. Medlemstallet har også svingt sterkt og lå i 2017 på nesten 8000. NU utgir medlemsbladet Putsj (tidligere Natur og Samfunn) to ganger i året.

Virksomhet

Organisasjonen aktiviserer medlemmene gjennom skolering, naturopplevelser, aksjoner og annet praktisk og politisk miljøarbeid. Både i energidebatten i 1970-årene og i 1980-årenes forurensningsdebatt har NU vært en viktig del av norsk miljøbevegelse. NU aksjonerte for å stanse forurensning fra virksomheter som blant andre Titania og Hydro Rafsnes. I 1985 gravde NU, sammen med Naturvernforbundet i Østfold, opp gifttønner på Unger fabrikker i Fredrikstad. Lokale NU-lag fulgte denne oppskriften og avslørte forurensning og miljøsynder i sine områder.

Siden slutten av 1980-tallet har NU hatt tett samarbeid med miljøgrupper på Kola-halvøya og etter hvert også i Arkhangelsk. I 1990-årene engasjerte organisasjonen seg blant annet i kamp mot veiutbygginger og gasskraftverk. Etter tusenårsskiftet har vindkraft, klimautfordringen og motstand mot oljeboring i Barentshavet og utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja hatt høy prioritet. Etter 2010 har organisasjonen også arbeidet mot dumping av gruveavfall i fjorder. Organisasjonen har tatt i bruk sivil ulydighet i kampen mot gruvevirksomhet ved Repparfjorden i Finnmark og Førdefjorden i Sogn og Fjordane.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Persen, Åsne Berre & Nils Hermann Ranum: Natur og ungdom – 30 år i veien, 1997, isbn 82-91795-00-2

Faktaboks

Natur og Ungdom
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg