Engebøfjellet

Modell av dagbrudd i Engebøfjellet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Engebøfjellet er et fjell ved Vevring på nordsiden av Førdefjorden i Sunnfjord kommune i Vestland fylke. Fjellet stiger slakt oppover til 300 meter fra fjorden.

Dagbrudd på titan

En rutil- og granatforekomst ble funnet i en eklogittforekomst ved Engebø på 1970-tallet. På 1990-tallet ble det bygget en kai og pukk ble skipet ut for å etablere et dagbrudd.

Klima- og miljødepartementet gav utslippstillatelse til et sjødeponi i Førdefjorden for gruveavfall fra rutilutvinning i april 2015. Rutil brukes som råstoff for fremstilling av titan og som fargestoff i blant annet maling. Granat vil være et biprodukt fra produksjonen og brukes blant annet til vannrensing og i stedet for kvartssand ved sandblåsing.

Strid om gruvedrift

Nordic Mining fikk ikke konsesjon for sjødeponi i Førdefjorden i 2010. Studier utført av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Havforskningsinstituttet i 2011 er motstridende. Målingene viser at sprangsjiktet i fjorden ligger på fra 100 til 150 meters dyp og stedvis på mindre enn 50 meters dyp. Ifølge Havforskningsinstituttet eroderes bunnsedimentene av tidevannet, og det fraråder derfor deponi. Miljødirektoratet frarådet også deponi, mens NIVA mener at sjødeponi er forsvarlig. Klima- og miljødepartementet gav tillatelse til sjødeponering av gruveavfall fra Engebøfjellet i april 2015. Nordic Mining ASA fikk i 2016 klarsignal fra regjeringen til å starte utvinning av rutil (titandioksid) fra Engebøfjellet. Selskapet fikk driftstillatelse i juni 2020 og byggeaktivitet i Engebøfjellet vil starte i 2020.

Kart

Engebøfjellet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg