Modell av dagbrudd i Engebøfjellet.

. Begrenset gjenbruk

Engebøfjellet er et fjell ved Vevring på nordsiden av Førdefjorden i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. Fjellet rager 300 moh.

En rutil- og granatforekomst ble funnet i en eklogittforekomst ved Engebø på 1970-tallet. På 1990-tallet ble kai bygget og pukk ble skipet ut for å etablere et dagbrudd.

Klima- og miljødepartementet gav utslippstillatelse til sjødeponi i Førdefjorden for gruveavfall fra rutilutvinning i april 2015. Rutil brukes som råstoff for fremstilling av titan og som fargestoff i blant annet maling. Granat vil være et biprodukt fra produksjonen og brukes blant annet til vannrensing og i stedet for kvartssand ved sandblåsing.

Nordic Mining fikk ikke konsesjon for sjødeponi i Førdefjorden i 2010. Studier utført av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Havforskningsinstituttet i 2011 er motstridende. Målingene viser at sprangsjiktet i fjorden ligger på fra 100 til 150 meters dyp og stedvis på mindre enn 50 meters dyp. Ifølge Havforskningsinstituttet eroderes bunnsedimentene av tidevannet, og det fraråder derfor deponi. Miljødirektoratet frarådet også deponi, mens NIVA mener at sjødeponi er forsvarlig. Klima- og miljødepartementet gav tillatelse til sjødeponering av gruveavfall fra Engebøfjellet i april 2015.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.