Rødt er et norsk politisk parti, stiftet 2007. Etter at Arbeidernes Kommunistparti (AKP) og Rød Valgallianse (RV) la ned, dannet de samme miljøene Rødt for å samle kreftene på ytterste venstrefløy i Norge. Rød Ungdom fortsatte som Rødts ungdomsorganisasjon.

Rødt stilte i 2007 (av formelle grunner) til valg under navnet Rød Valgallianse og stilte i 2009 for første gang til valg under sitt nåværende navn. Partileder 2007-10 var RVs tidligere leder Torstein Dahle, mens AKPs leder Ingrid Baltzersen ble nestleder. 2010-12 var Turid Thomassen leder.

Fra 2012 har Rødt en helt ny ledelse med Bjørnar Moxnes som leder og Marielle Leraand og Marie Sneve Martinussen som nestledere. Mari Eifring er partisekretær.

Stortingsvalget 2009 ble en skuffelse for partiet. Rødt klarte ikke å utnytte at det er det eneste partiet til venstre for den sittende regjering. Partiet fikk om lag 36 000 stemmer (1,3 prosent). Partiet var likevel ikke så langt unna et stortingsmandat i Oslo (vel 1200 stemmer). Med dagens mandatfordeling, hvor Oslo får ett ekstra mandat, hadde Rødt fått en representant på Stortinget.

Stortingsvalget i 2013 endte med en ytterlige skuffelse for partiet. Rødt fikk 1,3 prosent av stemmene og ingen mandater på Stortinget.

Se tabell over Stortingsvalg for valgoppslutning.

Denne artikkelen er hentet fra

Artikkelen ble sist oppdatert 10.09.2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norske politiske partier

Olav Garvik

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.