Logo
Av .
Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Brage Aronsen, tilgjengelig under CC BY 3.0.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Rødt er et norsk politisk parti, stiftet i 2007. Etter at Arbeidernes Kommunistparti (AKP) og Rød Valgallianse (RV) la seg ned, dannet de samme miljøene Rødt for å samle kreftene på ytterste venstrefløy i Norge. Rød Ungdom fortsatte som Rødts ungdomsorganisasjon.

Fra 2012 er Bjørnar Moxnes partileder. Marie Sneve Martinussen er første nestleder og Silje Josten Kjosbakken andre nestleder. Benedikte Pryneid Hansen er partisekretær. Alberte Tennøe Bekkhus er leder i Rød Ungdom.

Ved stortingsvalget i 2017 ble partiets leder, Bjørnar Moxnes, innvalgt fra Oslo. Rødt fikk 2,4 prosent av stemmene på landsplan (1,3 prosent i 2013). I Oslo fikk partiet 6,3 prosent (3,2 prosent i 2013).

Hovedsaker

Rødt er et sosialistisk parti som har internasjonal solidaritet som en fanesak. Kamp mot undertrykking, krig og rasisme står sentralt i partiets program. Rødt ønsker at asylsøkere skal få rett til å arbeide mens de venter på å få asylsøknaden behandlet. Partiet vil også ha slutt på at statsborgerskap kan tilbakekalles. I kampen mot sosial dumping vil Rødt erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale for dermed å få bedre kontroll med lønns- og arbeidsvilkår ellers. Partiet stiller også krav om norske lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske arbeidere.

Rødt går inn for sekstimers normalarbeidsdag (30-timers arbeidsuke) med sikte på å gi arbeid til flere og for at det skal bli lettere både for menn og kvinner å kombinere full stilling med familielivet. Partiet vil dessuten bygge opp flere grønne næringer som gradvis skal avløse oljeindustrien. Oljen som utvinnes skal etter Rødts mening brukes som råstoff, ikke som drivstoff. Rødt går imot å bygge vindkraftparker på land med mer enn to vindmøller.

De første lederne

Av formelle grunner stilte Rødt i 2007 til valg under navnet Rød Valgallianse. I 2009 stilte de for første gang til valg under sitt nåværende navn. Partileder fra 2007 til 2010 var RVs tidligere leder Torstein Dahle, mens AKPs leder Ingrid Baltzersen ble nestleder. I 2010–2012 var Turid Thomassen leder.

Skuffende valg

Stortingsvalget i 2009 ble en skuffelse for partiet. Rødt klarte ikke å utnytte at det var det eneste partiet til venstre for den rødgrønne regjeringen. Partiet fikk om lag 36 000 stemmer (1,3 prosent). Partiet var likevel ikke så langt unna et stortingsmandat i Oslo (vel 1200 stemmer).

Stortingsvalget i 2013 endte med en ny skuffelse for partiet. Rødt fikk 1,3 prosent av stemmene og ingen mandater på Stortinget.

Opptur ved lokalvalgene

Lokalvalgene både i 2015 og 2019 ga Rødt et kraftig oppsving. Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019 var partiet på linje med regjeringspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti i antall avgitte stemmer. I 2015 var det en fremgang fra 1,5 til 2,0 prosent ved kommunevalget, og tilsvarende fra 1,7 til 2,2 prosent ved fylkestingsvalget. I 2019 økte oppslutning om Rødt til 3,8 prosent ved kommunestyrevalget og til 3,9 prosent ved fylkestingsvalget. Mens partiet fikk vel 46 000 stemmer ved kommunevalget i 2015, økte antallet til vel 101 000 i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg