Rødt er et norsk politisk parti, stiftet 2007. Etter at Arbeidernes Kommunistparti (AKP) og Rød Valgallianse (RV) la seg ned, dannet de samme miljøene Rødt for å samle kreftene på ytterste venstrefløy i Norge. Rød Ungdom fortsatte som Rødts ungdomsorganisasjon.

Rødt stilte i 2007 (av formelle grunner) til valg under navnet Rød Valgallianse og stilte i 2009 for første gang til valg under sitt nåværende navn. Partileder 2007–10 var RVs tidligere leder Torstein Dahle, mens AKPs leder Ingrid Baltzersen ble nestleder. 2010–12 var Turid Thomassen leder.

Fra 2012 har Rødt en helt ny ledelse med Bjørnar Moxnes som leder og Marielle Leraand og Marie Sneve Martinussen som nestledere. Mari Eifring er partisekretær.

Stortingsvalget i 2009 ble en skuffelse for partiet. Rødt klarte ikke å utnytte at det var det eneste partiet til venstre for den sittende regjering. Partiet fikk om lag 36 000 stemmer (1,3 prosent). Partiet var likevel ikke så langt unna et stortingsmandat i Oslo (vel 1200 stemmer). Med dagens mandatfordeling, hvor Oslo får ett ekstra mandat, hadde Rødt fått en representant på Stortinget.

Stortingsvalget i 2013 endte med en ytterligere skuffelse for partiet. Rødt fikk 1,3 prosent av stemmene og ingen mandater på Stortinget.

Se tabell over stortingsvalg for valgoppslutning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.