Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja var en landsomfattende folkeaksjon som arbeidet for å hindre at de kystnære havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ble åpnet for olje- eller gassvirksomhet.

Historikk

Folkeaksjonen (oljefritt LoVeSe) ble etablert 17. januar 2009, som en partipolitisk uavhengig organisasjon. Den vokste til over 7000 medlemmer (2021) og fikk flere lokallag. Det startet som en sammenslåing av Lofotaksjonen og Vesterålsaksjonen, som var aktive fra 2005. Medlemmene drev aktivt påvirkningsarbeid for å hindre leting etter olje- eller gassvirksomhet i LoVeSe området i Norskehavet, også omtalt av Oljedirektoratet som Nordland VI og VII, og Troms II. Folkeaksjonen brukte ofte vardebrenning som aksjonsform.

Landsmøtet til folkeaksjonen vedtok i 2022 nedleggelse, og markerte samtidig seier og full måloppnåelse, gjennom bredt politisk flertall på Stortinget mot å konsekvensutrede petroleumsvirksomhet i disse områdene av Norskehavet.

Nedleggelsen ble også markert med symbolsk tildeling av blå, oljefrie «Leve havet-blokker» på denne delen av kontinentalsokkelen.

Fiske

Deler av LoVeSe overlapper med de viktigste gyte- og oppvekstområdene for den norsk-arktiske torskestammen. Særlig skrei regnes som den viktigste fiskebestanden i Barentshavet. Lofotfisket danner fortsatt grunnlaget for betydelige økonomisk viktige fiskerier ved norskekysten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg