Internett-tjeneste av typen sosial nettverkingstjeneste, på norsk gjerne omtalt som nettsamfunn eller sosialt medium. Brukerne av Facebook kan registrere seg, og lage profiler med navn, bilde, interesser og annen informasjon. Tjenesten gjør det mulig å kunne bygge opp personlige nettverk, ved å legge til andre brukere som "venner". Brukerne kan så dele bilder, filmsnutter eller musikk, spill og andre interaktive tjenester.

Facebook ble grunnlagt i 2004 som en studentkataloglignende tjeneste for studenter ved Harvard; den ble raskt utvidet til å omfatte en rekke andre universiteter, og siden høsten 2006 har den vært åpen for alle over 13 år. I løpet av 2007 ble Facebook en av de mest populære tjenestene på nettet og i 2012 ble nettsiden den nest mest besøkte i verden, med over 900 millioner aktive brukere.

Navnet på tjenesten stammer fra navnet på bøker som ved noen amerikanske universiteter blir gitt til studenter i begynnelsen av studieåret for å hjelpe dem til å bli kjent med hverandre.

Facebook gjør det enkelt for alle å legge ut bilder og annen informasjon, noe som i noen tilfeller har ført at privat eller belastende informasjon om privatpersoner har blitt gjort tilgjengelig for allmennheten, enten av brukeren selv eller av andre. Kritikere har ytret skepsis når det gjelder Facebooks holdning til eierskapet av innhold som gjøres tilgjengelig via tjenesten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.